0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 1. 2024

Within (2016)

Pokud si kupujete nový barák, zjistěte si, zda společně s ním nekupujete i nějakou nežádanou osobu navíc…

John Alexander se společně se svou dcerou Hannah a novou manželkou Melanii stěhuje do nového domu, jehož předchozí majitelé jednoho dne zmizeli a zanechali za sebou jen dluhy. Aniž by to tušili, toto místo má mnohem pochmurnější historii, což brzy pocítí na vlastní kůži. Podivné zvuky, spouštějící se alarm, věci, které nejsou na svém místě – to je jen začátek. Záhy začne mít především dospívající Hannah tušení, že nejsou v domě sami. Špehuje je snad slizký soused odvedle, nebo společně s domem „koupili“ i někoho či něco, co se skrývá v útrobách jejich domova?



Český název: V domě

Režie: Phil Claydon

Rok výroby: 2016

Délka: 88 min

Země: USA

Alternativní název: Crawlspace

 

Hrají:

Michael Vartan...(John Alexander)

Erin Moriarty...(Hannah Alexander)

Nadine Velazquez...(Melanie Alexander)

Dorian Kingi...(David)

Ronnie Gene Blevins...(Ray Walsh)

...a další


Vzhledem k tomu, že filmů s podobným námětem existuje už několik, nečekal jsem žádné velké zázraky. Přece jenom však mohl tvůrce přijít s nějakou originální myšlenkou, nebo divákům alespoň nabídnout solidní psychologickou jízdu, vygradovanou slušnou porcí napětí a trochou té brutality a jak se ukázalo – to druhé bylo správně. Originality se tu totiž moc nedočkáme. Phil Claydon však nechtěl jen bezduše kopírovat své kolegy a opravdu se snažil natočit to nejlepší, co je v jeho silách.

 

Pokud přežijeme poněkud pomalejší rozjezd, ve kterém se především seznamujeme s tříčlennou rodinou a jejich novým barákem, budeme odměněni postupně se zlepšující atmosférou, okořeněnou o několik brutálnějších scén (zvláště pak v závěru). I výběr herců a hereček nebyl špatný. Erin Moriarty i Nadine Velazquez jsou pohledné herečky a kameraman si dost často neodpustil zabírat jejich výstřihy – což jistě ocení především muži. Ve chvíli kdy dům začne vydávat své tajemství a na scéně se objeví nechtěný „nájemník“, se však dostaví i jistá forma nešváru (nelogické chování členů rodiny, poté i policie při prohlídce domu). Nerad to říkám, ale ke konci byla ta rodina tak blbá, že si svůj osud zcela zasloužila. Přitom měli tolik možností, jak to celé mohlo dopadnout úplně jinak.

 

Za ty roky jsem si už docela zvykl na stupidní chování a rozhodování postav a nejsem v žádném případě příznivcem happyendů, ale i tak mě konec spíše zklamal. Jasně objeví se pár brutálních záběrů, vše vyvrcholí ve finální zúčtování, ale i tak jsem z toho byl poněkud otrávený. I tak však souhlasím, že jde o lehce nadprůměrnou podívanou, která rozhodně není žádnou ztrátou času. Dorian Kingi coby představitel záporáka byl hodně dobrý a na někoho takového narazit v baráku v noci, asi bych se posral nebo rovnou dostal infarkt a měl by to o mnoho jednoduší.


Hodnocení:

60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat