0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 1. 2024

Nightbooks (2021)

I zlé čarodějnice rády poslouchají strašidelné příběhy. Běda však, kdy se jí něco znelíbí, nebo se snažíte utéct…!

Malý Alex žije se svými rodiči v Brooklynu a ze všeho nejraději má psaní strašidelných příběhů. Kvůli tomu se však často stává terčem posměchu svých vrstevníků, což ho trápí asi nejvíce. A to tak, že se v den svých narozenin rozhodne své knížky spálit ve sklepě. Výtah se však náhle zastaví a on se ocitá v kouzelném sídle zlé čarodějky Natachy, kde se stává jejím zajatcem. Ta po něm chce, aby jí každý večer přečetl jeden z jeho strašidelných příběhů, jinak špatně skončí jako ostatní neposlušné děti. Společnost mu dělá mladá dívka Yasmin a kočka Lenore, čarodějčin špeh, která dokáže být neviditelná. Alex zpočátku plní příkazy, ale potají spřádá plán, jak z tohoto děsivého místa utéct. Jenomže dům skrývá nejedno tajemství a je téměř nemožné se z něj dostat…



Český název: Strašidelné příběhy na dobrou noc

Režie: David Yarovesky

Rok výroby: 2021

Délka: 103 min

Země: USA

 

Hrají:

Winslow Fegley...(Alex)

Lidya Jewett...(Yasmin)

Krysten Ritter...(Natacha)

Cleo / Trixie...(Lenore)

Jess Brown...(máma)

Mathieu Bourassa...(táta)

...a další


Netflix se snaží uspokojit i mladší diváky a tento film je cílený hlavně pro ně. Což by všichni měli vzít v úvahu především, než se do něj pustí. Jde totiž především o rodinné fantasy s trochou té strašidelné atmosféry – nikoliv o čistokrevný horor pro dospělé! A podle toho by se k němu mělo i přistupovat. Ono je pěkné, že se mezi producenty objevilo i jméno Sama Raimiho, ale ten už dnes spolupracuje na kdečem. Takže je potřeba to brát dost s rezervou. Samotný příběh není vyloženě špatný, dokonce nabídne i několik děsivějších pasáží, což snad ocení i fandové hororového žánru.

 

Ale jak už jsem poznamenal, jde hlavně o fantasy. Takže tu máme kouzelné sídlo s několika velmi rozmanitými místnostmi (zahrada, knihovna), kde hrají prim hlavně kulisy a pestrobarevné barvičky. To všechno doplňuje několik Alexových příběhů (hraných i polo kreslených), které postupně předčítá čarodějce. Jejich kvalita je různorodá, ale to musí posoudit každý sám.

 

Jak se příběh chýlí ke svému konci, odhalíme i nejděsivější tajemství tohoto místa a tady začala houstnout i samotná atmosféra. Dojde i na slavnou Perníkovou chaloupku. Nečekejte žádné nervy drásající záběry, ale lehce se přitvrdí, což bylo jen a jen dobře. Co se hereckých výkonů týče, tak ani tady jsem nebyl vyloženě zklamán. Hlavní hrdina mi sice zpočátku lezl na nervy, ale postupem času si získal mé sympatie stejně jako představitelka Yasmin. Hlavní prim tu ale hrála Krysten Ritter, která roli čarodějky zvládla dost slušně a byla jasným tahounem celého tohoto filmu. Nečekal jsem žádné zázraky, ale dostalo se mi vcelku průměrné podívané, pro mladší publikum, u které jsem se ani moc nenudil.


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat