0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 1. 2024

Dashcam (2021)

Proti temným silám vám rouška ani nedodržování pravidel nepomůžou!

Annie Hardy je internetová osobnost a hudebnice, která živě vysílá ze svého auta, kde během jízdy tvoří texty ze slov, které jí posílají její diváci. Poslední dobou je už unavená ze všech těch otravných a nesmyslných COVID opatření a tak se rozhodne vycestovat z Los Angeles do Londýna, kde žije její bývalý kolega a spoluhráč Stretch. Díky svému nevybíravému chování a názorům se však nepohodne s jeho přítelkyní a ta jí nechá vyhodit z domu. Naštvaná Annie ukradne jejich auto, začne jezdit po ulicích a vše živě natáčí. Aby těch problémů nebylo málo, vezme k sobě do auta starou ženu Angelu, která vypadá, že je nemocná a potřebuje odvést za město. S naštvaným Stretchem v patách a divně se chovající spolu pasažérkou na zadním sedadle netuší, že dnešní noc se změní v nejhorší noční můru jejího života…



Režie: Rob Savage

Rok výroby: 2021

Délka: 80 min

Země: Velká Británie / USA

 

Hrají:

Annie Hardy...(Annie Hardy)

Amar Chadha-Patel...(Stretch)

Angela Enahoro...(Angela)

Jemma Moore...(Gemma)

Seylan Baxter...(Seylan)

...a další


Rob Savage je jedním z mladých tvůrců, který se i během nesmyslné Covidové pandemie snažil točit filmy a využít onu nešťastnou dobu plnou zákazů, paniky a desinformací, pro svá díla. Viděl jsem od něj již film Host (2020), který sice nebyl žádný zázrak, ale našlo se tam pár světlých okamžiků, díky kterým jsem tomu nakonec dal alespoň průměrné ohodnocení. COVID-19 a found footage – v mých očích smrtící kombinace a témata, které mi nejsou zrovna moc po chuti. Osobně jsem se nenechal a ani nikdy nenechám naočkovat pochybnými vakcínami (proti očkování jinak nic nemám – cestovatelské mám v sobě skoro všechny, pokud mají smysl) a dosud jsem slavný a smrtící COVID neměl ani jednou a to jsem si nechal i několikrát dělat ty vynucené antigenní a PCR testy a dokonce i test na protilátky, který byl rovněž 0. Ale to tu nechci rozebírat.

 

I z toho důvodu mi byla hlavní hrdinka zpočátku docela sympatická. Ovšem jen svými názory – její texty to byla katastrofa a postupem času se změnila v naprostou nesnesitelnou krávu. Film jako celek nám nabídne několik velmi slušných pasáží a scén, při kterých i lehce přešel mráz po zádech, ale je bohužel rovněž prošpikován řadou blbostí, uřvanosti, chaotických a nepřehledných záběrů, které vám postupem času rovněž polezou pěkně na nervy. Nechutných věcí tu bylo taky dost (posrané auto, zvracení), postupná přeměna stařeny v tvora s až nadlidskými schopnostmi byl ze začátku taky fajn. Ale ten dementní závěr všemu nasadil punc překombinovanosti ala totální kokotina.

 

Na druhou stranu zas musím uznat, že dojde i na nějaké to gore, brutalitu a v určitých scénách i na hodně slušnou atmosféru. Chaotická blikající kamera měla hlavně za úkol skrýt všechny nedostatky, ale ne vždy se jí to dařilo. Navíc čím déle film trval, tím to celé začalo být více otravné, nelogické a překombinované. O závěrečných titulcích a finálním vulgárním textu na adresu všech tvůrců a lidí co se na tomto filmu podíleli – to už nemá cenu komentovat vůbec. Jedna velká ubohost, ale tak někomu se to možná líbilo. I z toho důvodu půjdu s hodnocením dolů. 


Hodnocení:

40%

Žádné komentáře:

Okomentovat