0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2020

Crazies, The (1973)

Virus způsobující zvýšenou agresi, fanaticky poslušní vojáci, zoufalí obyvatelé malého městečka a to vše pod taktovkou George A. Romera…


Obyvatele města Evans City v Pennsylvanii čekají v následujících hodinách / dnech opravdu krušné chvíle. Vše nejprve začne řáděním jinak vždy milujícího otce a manžela, který zabije svou manželku a zapálí dům a pokračuje příjezdem armády a vědců, kteří celou oblast uvrhnou do přísné karantény. Nikdo vlastně pořádně neví co se děje a proč, lidé jsou násilím odvlečeni ze svých domovů, shromažďováni v místní škole, jsou jim zabavovány zbraně a ti co neuposlechnou, jsou bez milosti zastřeleni. Propuká panika, na povrch vyplouvají informace o záhadném viru "Trixie", který je vysoce nakažlivý a v lidech probouzí agresi, do vzduchu vzlétají bombardéry s jadernými zbraněmi a v tom všem zmatku se snaží skupina odvážných dostat pryč z města cestou plných nástrah v podobě nakažených spoluobčanů i fanaticky poslušných vojáků, kteří sice nevědí proč, ale na slovo plní každý rozkaz i ty proti lidskosti…



Režie: George A. Romero

Rok výroby: 1973

Délka: 103 min

Země: USA

 

Hrají:

Will MacMillan...(David)

Lane Carroll...(Judy)

Harold Wayne Jones...(Clank)

Lynn Lowry...(Kathy)

Richard Liberty...(Artie)

Harry Spillman...(major Ryder)

Richard France...(Dr. Watts)

Lloyd Hollar...(plukovník Peckem)

...a další


George A. Romero a jeho tvorba, to je kapitola sama o sobě. Jedni jeho filmy milují, druzí nenávidí. Ačkoliv zombie žánr moc nemusím, většinu jeho kousků považuji vůbec za to nejlepší, co nám zombie subžánr nabídl (budu si je muset v nejbližší době povinně zopakovat – pustit). The Crazies se vezou na podobné vlně a i zde je patrná snaha o sociální a především armádní kritiku – čemuž se ani nedivím, zvláště u Američanů. Všechny ty jejich ideály čas od času utrpí citelné rány, zvláště po nezvládnutých válkách, které vyprovokovali.

 

Tady se vsází především na vytvoření pořádného chaosu, kdy se do sebe pustí zoufalí obyvatelé hledající odpovědi, zfanatizování vojáci v bílých mundúrech, poslouchající slepě a bez námitek každý rozkaz (i když mu mnozí ani moc nerozumí) a nakažení lidé, jenž díky zvýšené agresivitě ztrácí veškeré zábrany. Samozřejmě nechyběly ani emoční a soucitné chvilky, proložené zvýšenou brutalitou a smrtí desítek nevinných. Rovněž zoufalství tu potkáme téměř na každém kroku.

 

Trochu ale zamrzí, že je zde upřednostňována spíše dramatická podstata filmu před tou hororovou. Nečekejte žádné pořádné gore scény – většina úmrtí se odehraje zastřelením, jen sem tam se někdo upálí. V tomto případě jsem byl poněkud zklamán. Po režisérské stránce to ale bylo zvládnuto vcelku slušně. O něco horší už to bylo s hereckými výkony. Zatímco hlavní hvězdy si vedly jakžtakž slušně, ostatní předvedli spíše ochotnické představení. Tento film vidím jako dobrou leč průměrnou záležitost, která v sobě ukrývala ještě značné reservy. Jsem hodně zvědavý na remake, který jsem dosud taky neviděl. 


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat