0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 11. 2020

Savaged (2013)

Pěkně krvavý ale i poněkud netradiční rape and revange s prvky nadpřirozena. 

Hluchoněmá Zoe si vypůjčí auto, aby mohla zajet za svým přítelem Danem. Během jízdy napříč státy mu pravidelně posílá fotky a vzkazy, aby o ní neměl strach. Vše probíhá v naprostém pořádku ovšem jen do chvíle, kdy v pustině narazí na několik členů agresivní rodinky, kteří mladou dívku unesou, týrají, znásilní, pobodají a následně nechají umírat v poušti. Tam ji však těsně před smrtí najde indiánský šaman, který se ji pokusí svým rituálem zachránit. Osud tomu však chtěl, že společně s dívčinou duší se z druhé strany vrátilo i cosi zlého – pomstychtivého. Ducha dávno zemřelého apačského náčelníka Mangase Coloradase, který má nevyřízené účty s předkem tyranské rodinky. Jedno tělo, dvě duše, které spojuje touha po pomstě a společní nepřátelé. To nemůže dopadnout jinak, než pěkně krvavým masakrem…



Režie: Michael S. Ojeda

Rok výroby: 2013

Délka: 95 min

Země: USA

Alternativní název: Avenged

 

Hrají:

Amanda Adrienne Smith...(Zoe)

Marc Anthony Samuel...(Dane)

Rodney Rowland...(Trey)

Tom Ardavany...(West)

John Charles Meyer...(Creed)

...a další


Rape and revenge je společně se slashery a animal / monster horory mým docela oblíbeným subžánrem. Takže jsem se na tento kousek docela těšil, zvláště když jde vlastně o takovou raritu mezi svými. Michael S. Ojeda se nespokojil jen s obehraným scénářem (znásilnění / pomsta), ale zakomponoval do toho i prvky nadpřirozena, okořeněné částečně i o zombie tématiku. Nebude samozřejmě chybět ani porce gore, surovost a špinavost. Prostě taková všehochuť, která si své příznivce jistě najde.

 

Nepříliš líbivý začátek a poněkud odfláknuté znásilnění, následně vystřídá pěkně krvavá pomsta, kterou jsem si docela užil. Banda buranů tu byla ztvárněna solidně, moc se s nikým nemazlili a jejich postupná eliminace byla plná krve, gore, bizarních situací určitě stojí za pozornost. Stejně jako částečná přeměna křehké dívky v rozpadající se zombie. Způsob mordů je navíc pestrý (luk, skalpování, vyvržení střev, sekání končetin…). Trošku však zamrzelo, že se tu objeví i množství digitálních efektů, které už tak dobré nebyli. Naštěstí si atmosféra udržela téměř po celou dobu slušnou kvalitu, takže jsem se u sledování nenudil.

 

Tvůrce si tak trošku zakoketoval i s americkou historií. Mangas Coloradas, nebo Joseph Rodman West skutečně existovali. Nicméně si myslím, že v dnešní době (to co se teď v Americe děje – nemyslím koronavirus) by mu tento film už asi neprošel a to nejen co se rasistických řečí týče. A tu nadpřirozenou linku příběhu považuji za nejslabší na celém filmu. Tvůrcům bych ještě vytkl, že do hlavní role mohli vybrat alespoň trochu víc atraktivní herečku, ale tak to je spíš otázka osobního vkusu.

 

Savaged řadím k lepšímu průměru, ale ani ne tak co se samotného příběhu týče, jako spíš díky porci brutality a gore. Kvalitu však spíše ocení specifická část diváků, protože rape and revange nejsou pro každého.


Hodnocení:

60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat