0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 11. 2020

Down a Dark Hall (2018)

Tajemná škola pro problémové dívky pod vedením Umy Thurman, určený převážně pro teenagery. 

Katherine (Kit) je problémová mladá dívka. Po vyhazovu z poslední školy se její matka na doporučení rozhodne, ji umístit do zvláštní internátní školy Blackwood. Společnost ji tu budou dělat další čtyři mladé delikventky (Veronica, Izzy, Ashley a Sierra). Pod dohledem ředitelky Madame Duret, několika pedagogů a přísné správkyně hodlají u dívek rozvinout jejich skrytý talent kupříkladu v malování, psaní básní, matematice nebo hře na klavír. Kit však záhy začne mít divné halucinace a všimne si podivného chování nejen personálu školy ale především ostatních dívek. Jakoby začaly být posedlé. Stará budova i způsob výuky totiž skrývá děsivé tajemství spojené s nadpřirozenem a temnými silami.



Český název: Temné osnovy

Režie: Rodrigo Cortés

Rok výroby: 2018

Délka: 96 min

Země: USA / Španělsko

 

Hrají:

AnnaSophia Robb...(Katherine)

Victoria Moroles...(Veronica)

Isabelle Fuhrman...(Izzy)

Uma Thurman...(Madame Duret)

Noah Silver...(Jules Duret)

...a další


Rating PG-13 již dopředu signalizoval, že se další Suspirie či The Woods asi těžko dočkáme, alespoň co se hororové podívané týče. Přesto se španělskému režisérovi podařilo navodit alespoň pro mne místy docela zajímavou mysteriózní podívanou. Ovšem je potřeba podotknout, že opravdu jen místy. Hororoví gurmáni totiž dost ostrouhají a zvláště první polovina se odvíjí v dosti pomalém duchu. Nutné seznámení s pěticí problematických dívek si odbudeme jen s hlavní hrdinkou Katherine a trochu se dozvíme i něco z minulosti agresivní Veronicy.

 

Asi nejvíc mě kromě pohledné představitelky „Kit“ AnnySophie Robb zaujala stará školní budova. Místo přímo stvořené pro „gotický horor“ však zaujme jen svým vizuálem a snad i tajemstvím ukrytým za zavřenými dveřmi, které nesmí nikdo otevřít. Klišé? No jak jinak, ale kromě toho nám tu je nabídnuto i několik duchů, kteří zde hrají rovněž důležitou roli. Bohužel většina z nich zůstane zcela nevyužita. My si musíme vystačit jen s minimem lekacích scén, digitálním požárem, odbytými úmrtími postav a slušným hudebním doprovodem. Trochu málo na hororový film.

 

Oživit to měla přítomnost známé herečky Umy Thurman, která byla čistě marketingovým tahem a nějak výrazně se ve filmu neprojevovala. Prostě zahrála, co musela, nic navíc. Já měl to „štěstí“, že jsem viděl film s českým dabingem, takže jsem byl zřejmě ušetřen jejího divného a údajně otravného přízvuku (který rozčilovat tolik diváků, dle ohlasů na internetu). Víc zklamán jsem byl spíše z nevyužitého potenciálu, který se tu přímo vybízel. Vzhledem k tomu, že šlo o film určený převážně teenagerům, nakonec odcházím spíše zklamán.

 

Temné osnovy se držely spíše při zemi. Nějak závratně nevyděsily, místy se to dost táhlo, důležité situace (smrti některých postav) se odehrály mimo záběr kamery, nebo zaúřadoval odporný digitální oheň. Bohužel to vidím na podprůměrnou záležitost.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat