0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 5. 2020

Tamara (2005)


Když se z ošklivého káčátka stane atraktivní kočička, za vším hledej čáry, protože ani tuna šminek by vás nedokázala dostat z hrobu!


Tamara je mezi svými vrstevníky považována za největšího ztroskotance školy. Nepříliš atraktivní dívka se často stává terčem posměšků a škodolibosti, což ji psychicky ničí, stejně jako odmítavost učitele Billa, do kterého je zamilovaná. Jednoho večera se stane terčem nejapného žertíku partičky spolužáků, při kterém dojde k jejímu zostuzení a při následné potyčce i nešťastné nehodě s následkem její smrti. Vystrašení teenageři nechtějí zničit své mladé životy a tak ji tajně zakopou v lese. Netuší však, že se Tamara zajímala o černou magii a prastaré rituály, což má za následek její „znovuzrození“. Když na druhý den vkráčí do třídy, živá, sebevědomá a neskutečně atraktivní, ta pravá hrůza na hříšníky teprve čeká. Kromě krásy je totiž nyní obdařena i schopnostmi ovládat mysl druhých a navíc touží nejen po své neopětované lásce, ale i krvavé pomstě. Nic ji v tom nedokáže zastavit a všechny kdo se jí postaví do cesty, čeká krutý osud…




Režie: Jeremy Haft

Rok výroby: 2005
Délka: 94 min
Země: Kanada / USA

Hrají:
Jenna Dewan...(Tamara Riley)
Katie Stuart...(Chloe)
Matthew Marsden...(Bill Natolly)
Melissa Marie Elias...(Kisha)
Chad Faust...(Jesse)
...a další


Vzhledem k nepříliš lichotivému hodnocení na internetu, jsem od tohoto filmu neočekával vůbec nic. Kupodivu jsem však byl docela mile překvapený, že to až taková hrůza nebyla. Příběh samotný není sice zas až tolik originální, ale skrývá v sobě několik docela povedených pasáží a především se může opřít o pohlednou představitelku hlavní role Jennu Dewan, která kromě svých solidních křivek předvedla i dobrý herecký výkon. Tahle herečka na mě udělala dojem už několikrát, takže nebudu zapírat, že jsem se těšil hlavně na ní a ona rozhodně nezklamala.

Už jsem měl tu čest vidět několik „ošklivých káčátek“, které se následně promění v atraktivní kočičky, nicméně v hororovém žánru zas až tolik filmečků na toto téma není. To byste spíš museli hledat v nějaké telenovele nebo romantických filmech. Tady na nás čeká trošku vlažnější úvod – no trošku dost, ale následně se to celé přeměnilo v celku snesitelnou podívanou, okořeněnou o několik pěkně krvavých scén i dobrou atmosférou. Kamera zbytečně neuhýbala, takže divák má možnost si vše vychutnat s celou parádou – což beru rovněž jako plus (nejen řezání vlastního těla, ale i humus zvracení či polykání skla…).  

Trochu horší už to bylo se samotným koncem, který se mi moc nelíbil. Nečekal jsem žádný brutální masakr, ale spíš se to proměnilo v tragikomedii, při které ale asi moc lidí zrovna nezapláče. Což byl dle mého taky ten hlavní spouštěč (pomyslný jazýček na vahách), proč se tento kousek nakonec dočkal tak rozporuplných reakcí a hodnocení. Přece jenom si myslím, že zakončení mohlo proběhnout mnohem lépe.

Tamara se tak zřejmě už nikdy nesmazatelně nezapíše do mysli diváků jako slušný hororový kousek, ale už jen kvůli Jenně Dewan prostě to průměrné ohodnocení dát musím. Ani se nedivím, že z ní svého času byl Channing Tatum celý paf.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat