0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 5. 2020

Lodge, The (2019)


Takhle to dopadá, když se děcka rozhodnou psychicky poškádlit svou macechu a ta to nezvládne…


Poté co Richard požádá svou již skoro bývalou manželku Lauru o rozvod, protože si našel novou přítelkyni Grace a hodlá si jí za pár měsíců vzít, ta tuto situaci nezvládne a zastřelí se. Zdrcené děti mu to nemohou odpustit a na svou budoucí macechu si vypěstují averzi, přestože ji doposud ani neviděli. Otec však hodlá stmelit rodinu a tak se na Vánoce vydávají do odlehlé chaty, kde k sobě mají děti a Grace najít společnou řeč. Musí však na několik dní pracovně odjet, což se ukáže býti velkým problémem. Tolerance dětí je totiž nulová a navíc si sami zjistili, že Grace má velmi pochmurnou minulost a její psychické rozpoložení je dosti křehké. Hodlají toho využít, ale své snažení doženou do takového extrému, že najít z něj cestu zpět bude téměř nemožné. Samota, stres, strach a děsivé vzpomínky totiž udělají své…



Český název: Chata

Režie: Severin Fiala, Veronika Franz
Rok výroby: 2019
Délka: 108 min
Země: USA / Velká Británie

Hrají:
Riley Keough...(Grace)
Richard Armitage...(Richard)
Jaeden Martell...(Aidan)
Lia McHugh...(Mia Hall)
Alicia Silverstone...(Laura)
Danny Keough...(Aaron Marshall)
...a další


Už hodně dlouho jsem se necítil tak podvedený, jako při sledování tohoto filmu. Všechna ty vysoká hodnocení i chvalozpěvy slibovali excelentní psycho jízdu s úžasně vystupňovanou atmosférou a nezapomenutelnou podívanou, přesto jsem se dočkal spíše přesného opaku. Že nejsem vadný já, se navíc projevilo i v tom, že za poslední dny - týdny šlo hodnocení napříč internetem rapidně dolů a já se vůbec nedivím. Našlo se totiž dost diváků, kteří odhodili růžové brýle a mají na to podobný názor jako já.

Vždyť prvních cca 40 minut bylo tak nudných, že jsem měl sto chutí to vypnout už „v poločase“. Jediná kdo mě více zaujala, byla už dosti zestárlá a napuchlá Alicia Silverstone, která má však už svá nejlepší léta už dávno za sebou, leč ta se tu moc dlouho neohřála. Po odjezdu otce konečně došlo ke zlepšení, ale ani tak jsem se žádných zázraků nedočkal. Je však pravda, že celý film táhla hlavně Elvisova vnučka Riley Keough, která si nevedla vůbec špatně a hlavně díky ní to nakonec tahle Chata dotáhla alespoň na průměrnou úroveň, i když to bylo doslova o „její prsa“. Navíc si tu na chvíli zahrál i její skutečný otec Danny Keough (jak jinak než jejího sektářského fotříka). Jaeden Martell (Lieberher) si mnohem lépe vedl v novém TO, ale společně se svou filmovou sestrou taky předvedli jakžtakž snesitelné výkony.

Teprve po polovině filmu se konečně dostavila i ona slibovaná atmosféra, která sebou skutečně kromě mrazu přinesla i několik světlejších okamžiků. Psychický nátlak na macechu však postrádal pořádnou šťávu, přesto to na její nakřáplou palici nakonec stačilo. Byla celkem škoda, že tvůrci nepustili nohu z brzdového pedálu a nedali více průchod své fantazii. Potenciál by se tu určitě našel a rozhodně se z toho dalo vymačkat mnohem více. I z toho důvodu tomu prostě nedám víc jak průměrné ohodnocení.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat