0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 1. 2020

Bethany (2017)


"Jsme ty nejlepší kámošky navěky věků"


Po smrti matky zdědí Claire jejich starý rodinný dům, ze kterého před lety utekla a na který nemá zrovna nejhezčí vzpomínky. Matka byla dost panovačná, ctižádostivá a hlavně velký tyran, který ji nedovoloval se s nikým kamarádit, nesměla chodit ven – jen objíždět krajské dětské soutěže krásy. Její manžel Aaron však trval na tom, aby se do domu přestěhovali a pokusili se znovu oživit své manželství. Claire totiž nedávno potratila a posléze se pokusila spáchat sebevraždu. Starý dům má však na ní přesně opačný vliv, než jaký by si přáli. Začnou se ji vybavovat bolestivé vzpomínky, trpí přeludy a vypadá to, jako by jí někdo nebo spíš něco usilovalo o život. Že by snad její imaginární přítelkyně z dětství Bethany, které kdysi slíbila, že ji nikdy neopustí, nebo je za vším něco mnohem děsivějšího?



Režie: James Cullen Bressack

Rok výroby: 2017
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Stefanie Estes...(Claire)
Zack Ward...(Aaron)
Tom Green...(Dr. Brown)
Shannen Doherty...(Susan)
Anna Harr...(Bethany / mladá Claire)
...a další


Ne každé dědictví dokáže člověka potěšit, zvláště jestli máte na něj hluboko v sobě zakořeněné škaredé vzpomínky a vaše psychika na tom taky není momentálně zrovna dobře. Což je i případ naší hlavní hrdinky, která v dětství žila v domě jen se svou despotickou matkou. Pro tu bylo důležitější všeobecné mínění okolí, krása a sebe zahleděnost, než štěstí a potřeby vlastního dítěte. To vše ale budeme postupně odkrývat díky samotnému příběhu i vzpomínkovým pasážím.

Někdo si bude stěžovat na pomalé a nepříliš záživné tempo, ale já byl zpočátku docela překvapený a nemůžu tvrdit, že bych se nudil. Zápletka sice nebyla moc originální, ale tu a tam vykoukla docela slušná atmosféra, občas se dostavila i kapka toho potřebného napětí a dojde i na lekací scény. Duchařina se totiž bez nich neobejde. V mnohých bude klíčit otázka, zda zde skutečně řádí imaginární Bethany, kterou Claire zradila, nebo se vše odehrává jen v křehké a hlavně narušené psychice Claire, nebo za vším stojí něco mnohem zlověstnějšího.

Dojde dokonce i na několik trošku brutálnějších scén – jen byla velká škoda až moc viditelně digitálních efektů a taková tryskající krev – to byl vyložený hnus. Prostřední pasáž se mi zdála nejvydařenější. Jenomže závěrečné rozzuzlení mě vyloženě zklamalo. Jasně, někdo bude překvapený, jiný jako třeba já spíše znechucený. Každému dle jeho vkusu. Co se hereckých výkonů týče, tak tady jsem byl jakžtakž spokojený. Hlavně tedy s představitelkou Claire, která odvedla slušnou práci, ale i vedlejší rolí Shannen Doherty (matka).

Bethany není vyložená katastrofa, ale k průměru jí přeci jenom chyběl lepší závěr. Bylo tu pár povedených scén, ale režisér James Cullen Bressack z toho prostě nedokázal vyždímat veškerý potenciál.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat