0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 1. 2020

Curse of La Llorona, The (2019)


Uslyšíš-li její pláč, jsou tvé děti v obrovském nebezpečí!!!


Sociální pracovnice Anna se ujímá případu rodiny, u které to vypadá na jasné domácí násilí a zanedbání péče. Matku Patricii i oba syny zná a tak pevně věří, že se dá vše zase do pořádku. Po návštěvě jejich domácnosti však nalézá hysterickou agresivní matku a děti zamčené v kumbálu a tak je nucena jí chlapce odebrat. Ti jsou však ještě téže noci nalezeni mrtví u břehy řeky. Zdrcená Patricia obviní Annu z jejich smrti a prokleje její rodinu. Ta zpočátku nedbá varovných signálů ani vystrašeného chování vlastních ratolestí, ale děsivý koloběh následujících událostí se už nedá zastavit. Anna a její rodina se totiž stane terčem La Llorony – děsivého přízraku Plačící ženy, o kterém se mluví ve starých legendách a latinskoamerickém folklóru. Přízraku, který již několik staletí žije v temnotě a snaží se získat zpět své děti, které kdysi sama utopila v řece výměnou za životy jiných dětí. Ten kdo uslyší její nářek, je již dopředu odsouzen k záhubě…



Český název: La Llorona: Prokletá žena

Režie: Michael Chaves
Rok výroby: 2019
Délka: 93 min
Země: USA
Alternativní název: The Curse of the Weeping Woman

Hrají:
Linda Cardellini...(Anna)
Roman Christou...(Chris)
Jaynee-Lynne Kinchen...(Samantha)
Marisol Ramirez...(La Llorona)
Raymond Cruz...(Rafael)
Tony Amendola...(Otec Perez)
...a další


Mexické legendy a latinskoamerický folklór rozhodně nemám moc nastudovaný, ale přízrak plačící ženy La Llorony se objevil již v řadě filmů. Většinou šlo o dramata, ale dostalo se i na pár hororových kousků. Takže nebylo moc překvapující, že po něm sáhl i James Wan a jeho kolegové a natočili o něm i samostatný film (který se samozřejmě stal součástí The Conjuring Universe). Michael Chaves coby začínající režisér rozhodně ostudu neudělal a odvedl vcelku slušnou práci. Společně s filmem The Nun na mě udělali mnohem větší dojem než taková trilogie o panence Annabelle.

O té tu mimochodem taky byla zmínka díky vzpomínce Otce Pereze, ale ani ten nedostal moc prostoru. Prostě posloužil jen jako propojení s celou sérií. Mnohem více se mi však líbil úvod v chudinské čtvrti a příchod La Llorony na scénu. Hispánští a mexičtí spratci mají po uslyšení jejího nářku o „zábavu“ postaráno. Zamčení ve skříni, šamanské rituály a zaříkadla vás sice na chvíli před přízrakem v bílých šatech se závojem ochrání, ale opravdu jen na chvíli. Tahle mrška si vás totiž nejdříve pěkně označí a poté svůj teror nepěkně stupňuje.

Bohužel je pravda, že si film neudrží slušnou úroveň po celou dobu svého trvání. Dá se tu narazit na několik sterilních (nudnějších) pasáží, které postrádají tempo, napětí i zajímavé momenty. Na druhou stranu je ale dle mého vše vyváženo i slušnou porcí atmosférických scén, několika lekačkami a dobrými hereckými výkony většiny zúčastněných. Strachy se u toho rozhodně neposerete, ale že bych se nějak výrazněji nudil? To ne. Můžu říct, že jsem v tom našel jisté zalíbení.

Zvláště pak v poslední třetině filmu, kdy vše začalo gradovat. La Llorona odložila „rukavičky“ a jde tvrdě na věc. Scéna ve vaně a na půdě patří k tomu nejlepšímu, co nám tu bylo nabídnuto. Byl jsem dokonce ochoten přistoupit i na hru bývalého kněze a šamana Rafaela (Raymond Cruz), který naší rodince v jejich nejtěžších chvilkách pomohl. Prokletá žena tak rozhodně nezklamala a stala pro mne lepší průměrnou podívanou, kterou zatracovat určitě nebudu.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat