0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 1. 2020

Nun, The (2018)


Rumunský klášter ukrývá děsivé tajemství, které již řadu let střeží řád jeptišek. Jenže když jedna z nich spáchá sebevraždu je jasné, že se ZLO vrací zpět…


Sebevražda jedné z jeptišek z odlehlého rumunského kláštera Saint Cartha se dostane až do Vatikánu a ten se rozhodne na ono odlehlé místo vyslat Otce Burkeho, aby celou situaci prošetřil. Společnost mu má dělat mladá nastávající jeptiška Irene, která ještě nesložila všechny sliby. Oba mají za úkol nejen zjistit, co se tam stalo, ale zda je toto místo ještě pod Boží ochranou, nebo ho už Bůh nadobro opustil. Pod klášterem se totiž ukrývá děsivé tajemství, jenž jeptišky řadu let ochraňovaly. Jenže ZLO má mnoho podob a v tomto případě touží rovnou po vaší duši…



Český název: Sestra

Režie: Corin Hardy
Rok výroby: 2018
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Taissa Farmiga...(Sestra Irene)
Demián Bichir...(Otec Burke)
Jonas Bloquet...(Frenchie)
Bonnie Aarons...(Valak)
Ingrid Bisu...(Sestra Oana)
...a další


Ačkoliv měl James Wan v tomto případě prsty „jen“ ve scénáři + produkci a roli sestry Oany si zahrála jeho nyní již manželka Ingrid Bisu, hodně jsem se na tento film těšil. Hlavně tedy proto, že V zajetí démonů se mi líbilo (jednička byla solidní, dvojka trošku slabší), ale především na samotného Valaka. Tak nějak jsem ve skrytu duše doufal, že by to mohla být pořádná atmosférická pecka a jeden z nejlepších filmů roku 2018. To se ale bohužel jaksi nepotvrdilo.

Nemůžu říct, že by šlo o vyloženě špatný film, ale čekal jsem mnohem více. Prostředí kde se natáčelo, bylo super – Rumunsko disponuje nádhernými a mnohdy i ponurými lokacemi, děsivými krvavými legendami i exkluzivními památkami. Což hrad Hunedoara bezesporu je. Cestovatelské srdíčko plesalo radostí, zatímco to hororové trošku stagnovalo. Začátek byl totiž rozjet velmi slibně a rozhodně dokázal navnadit. Jenže potom děj jaksi dost dlouho zamrzl v nezáživných vodách. Povinné seznámení s trojicí hlavních hrdinů beru jako povinnost – mladší sestra Very Farmigy má před sebou hodně slibnou budoucnost a předvedla slušný výkon – to její kolegové už na tom byli poněkud hůře. Od postavy Otce Burkeho jsem očekával mnohem více – když už to měl být takový Vatikánský specialista na boj se zlem. To Frenchie (v českém dabingu „Frantík“ – bože to jsou ale čuráci…) se staral o zábavnější vložku filmu svými hláškami, ale i on sám se dostal do několika svízelných situací.

The Nun sázela především na několik lekacích scén (asi dvě byly vážně povedené), ale to bylo sakra málo. Našlo by se tu totiž hned několik nudnějších pasáží, které doslova znevažovaly ty ostatní. Valak ovšem i tak dokázal u slabších jedinců několikrát vyvolat infarktový stav a to bylo samozřejmě v plánu. Jeho finální souboj s Irene se tvůrcům dost povedl a za to jsem rád.

I tak jde však spíše o průměrnou záležitost. Rozhodně se mi to ale líbilo mnohem více, než slaboučká panenka Annabelle a její pokračování. Taissa Farmiga se ale dostává do mého seznamů hereček, jejichž kariéru budu určitě bedlivě sledovat. Ta holka v sobě má něco, co se mi hodně líbilo. Třeba bude jednou stejně dobrá jako její starší sestra – která se tu v úplném závěru rovněž mihla i se svým filmovým manželem Patrickem Wilsonem – v „archivních záběrech manželů Warrenových“.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat