0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 6. 2016

Squartatore di New York, Lo (1982)

 Brutální vrah mladých dívek a žen obchází ulice New Yorku...  

New York se stane terčem šíleného maniaka, který brutálním způsobem zavraždí několik mladých dívek a žen. Případ je přidělen detektivu Williamsovi, jehož jedinou stopou je fakt, že si s ním vrah hraje „na kočku a na myš“ - několikrát mu zavolal hlasem připomínajícím Kačera Donalda. Vražd přibývá, ale policie je i nadále bezradná. Detektiv se tak musí obrátit na pomoc odborníka, který se má pokusit sestavit maniakův profil…



Český název: Rozparovač z New Yorku
Režie: Lucio Fulci
Rok výroby: 1982
Délka: 91 min
Země: Itálie
Alternativní název: New York Ripper, The


Hrají:
Jack Hedley...(Lt. Fred Williams)
Almanta Suska...(Fay Majors)
Howard Ross...(Mickey Scellenda)
Andrea Occhipinti...(Peter Bunch)
Alexandra Delli Colli...(Jane Forrester Lodge)
Paolo Malco...(Dr. Paul Davis)
...a další



Gialla se po boku filmů se zombie tématikou stala Fulciho nejoblíbenější látkou k natočení. A i tento film bych zařadil mezi ty lepší kousky. Děj se sice odehrává v New Yorku, ale je z něj cítit ona pověstná italská klasika. Lucio se držel klasické šablony (prvků), které zdobí většinu giall, ale nebál se i místy pořádně přitvrdit. Což jistě ocení především skalní fanoušci tohoto hororového subžánru. Krvavé detektivky se neobejdou bez pořádné atmosféry, solidní muziky a samozřejmě nahoty. Ani jedno tu nechybí, ba co víc je tu toho opravdu dost.

Fulciho Rozparovač rozhodně není určený feministkám a odpůrcům násilí páchaného na ženách. Tady se budou řezat bradavky, strkat rozbité láhve a palce do přirození, souložit, podřezávat krky – no prostě co vás jenom napadne. Takže slabší povahy by se tomuto filmu měly raději vyhnout velkým obloukem. No a mi fajnšmekři si jej užijeme opravdu dosyta. Po příběhové stránce je to však dost průměrná detektivka s překvapením na konci (tentokrát jsem nepoznal, kdo je vrah již v půlce filmu, což se mi moc často nestává). Atmosféra je však místy opravdu zdařilá. Napětí střídají emoční scény a naopak. Je tu však i několik slabších pasáží.


Nahoty je tu taky dost a díky dobré práci kameramana si hlavně mužská část diváků příjde na své. Jak jinak se to tu hemží pohlednými dívkami, které se rozhodně nestyděly. V jedné z menších rolí se tu na chvíli mihne i Zora Ulla Keslerová. Některé gore scény jsou opravdu dobře provedeny, což jistě každý ocení (někdo dokonce odvrátí i zrak), ale najde se zde i několik těch „gumovějších“. Nicméně Rozparovač z New Yorku si řadím mezi ty lepší Fulciho filmy. Takže za mou maličkost určitě spokojenost. 


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat