0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 6. 2016

Pacte des loups, Le (2001)

 Za vlády Ludvíka XV na francouzském venkově v oblasti Gevaudanu řádila krvelačná bestie, která měla na svědomí desítky lidských životů a dodnes je obestřena nejedním tajemstvím…

Roku 1765 se hornatý kraj a hluboké lesy okolo městečka Gevaudan stává pro místní obyvatelé již nesnesitelným místem. Během posledních měsíců zde bylo brutálně zabito několik desítek žen, dětí a hospodářských zvířat zuřivou bestií. Mluví se o velkém agresivním vlkovi a tak král do tohoto kraje vyšle početné vojsko, aby jejímu řádění učinili přítrž. Místní šlechtici společně s vojáky (kteří zde však spíše drancují, než aby bránili bezbranné obyvatelé) pořádají lovy na vlky a díky tomu se jejich počet rapidně snížil. Bohužel však řádění bestie ani tohle nezastavilo a umírají stále další a další lidé. Na tento popud na místo dorazí věhlasný přírodovědec Grégoire de Fronsac společně se svým indiánským společníkem Manim, aby objasnili pravou totožnost krvelačného tvora a dopomohli vojákům zastavit její řádění. To se však některým šlechticům moc ani samotným vojákům moc nelíbí. Oba muži totiž oplývají dovednostmi a schopnostmi, nad kterými mnohým zůstává rozum stát. Brzy se totiž ukáže, že se budou muset vypořádat nejen se samotnou bestií, ale i množstvím intrik, které si pro ně místní šlechta připravila…



Český název: Bratrstvo vlků
Režie: Christophe Gans
Rok výroby: 2001
Délka: 142 min
Země: Francie
Alternativní název: Brotherhood of the Wolf

Hrají:
Samuel Le Bihan...(Grégoire de Fronsac)
Mark Dacascos...(Mani)
Émilie Dequenne...(Marianne)
Vincent Cassel...(Jean-François)
Jérémie Renier...(Thomas d'Apcher)
Monica Bellucci...(Sylvia)
...a další


 Až na třetí pokus jsem se nakonec přece jenom rozhodl na tento film napsat i krátkou recenzi. Tento film ve mně totiž pořád vyvolává dosti rozporuplné pocity. Samotný scénář je docela velkým lákadlem a už jen legenda o Gevaudanské bestii a množství nejrůznějších konspiračních teorií, které jsem o ní četl, v mém nitru pokaždé vyvolává chuť si tento film pustit znovu. Nikdy se asi úplnou pravdu o tom, co se tehdy v tom kraji opravdu stalo nedozvíme, ale přestože se tvůrci moc nedrželi historických faktů, tak tento film patří mezi ty zajímavější kousky francouzské produkce. Přesto bych však v žádném případě nechtěl Bratrstvo vlků vychvalovat do nebes. Protože si to ani nezaslouží.


Skoro dvou a půl hodinová stopáž je doslova vražedná morda, která je navíc strašně nevyrovnaná. Místy se tvůrcům skutečně podařilo navodit opravdu ponurou atmosféru (nad kterou musí zaplesat srdce nejednoho fanouška nejen hororového žánru), ale jako celek nám film nakonec nabídne celou směsici žánrů a některé pasáže už tak dobré nebyly. Přišlo mi, že zhruba od poloviny filmu, byl děj zbytečně natahován a některé nudné pasáže mne doslova uspávaly. Největší pozitivum vidím v nádherné krajině, ponurých místech této oblasti a onom mysteriozním nádechu celého příběhu. Bohužel konec mě dost zklamal. Překombinovanost jak to celé vůbec zakončit, se mi hnusila možná ještě více, nežli samotná (otřesná) digitální bestie, které skoro v každém záběru (když už se tedy párkrát objevila na scéně) vypadala pokaždé jinak.

Určité výhrady mám i k některým bojovým scénám, ale Mark Dacascos to pod taktovkou choreografa bojových scén Philipa Kwona zvládl obstojně. Osobně se mi jeho výkon líbil ze všech nejvíc. Za perlu celého filmu samozřejmě považuji „italskou bohyni“ Monicu Bellucci, kterou jsem si vždycky přál potkat v podobném bordelu. Zbytek osazenstva si už tak dobře nevedl, ale to neznamená, že by herecké výkony byli vyloženě špatné. Spíše dost průměrné, což vlastně také ovlivnilo můj celkový pohled na tento film a finální hodnocení.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat