0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 7. 2014

Woman in Black, The (1989)


Nepřibližujte se k tomu domu! Žena v černém nezná slitování…

Mladý ambiciózní právník Arthur Kidd dostane od svého nadřízeného za úkol, aby odcestoval z Londýna do malé přímořské vesničky Crythin Gifford a postaral se zde o pozůstalost po nedávno zesnulé vdově Alice Drablowé. Ač nerad úkol přijímá, ale ihned po svém příjezdu udiveně zjišťuje, že nepůjde o nic lehkého. Místní se jej snaží varovat, aby se nepřibližoval k domu v bažinách. Eel Marsh House v nich totiž vzbuzuje strach a to hlavně díky přízraku ženy v černém. Arthur však tomu nepřikládá moc velkou pozornost, ovšem jen do doby, kdy překročí práh domu a nepustí se do vlastního pátrání. Minulost tohoto domu jej však pomalu začne dohánět k šílenství…



Režie: Herbert Wise
Rok výroby: 1989
Délka: 100 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Adrian Rawlins …(Arthur Kidd)
Bernard Hepton …(Sam Toovey)
Clare Holman …(Stella Kidd)
David Ryall …(Sweetman)
Pauline Moran …(Woman in Black)
…a další

Knižní předlohu Susan Hillové jsem nečetl, přesto jsem na tento televizní počin slyšel samou chválu. Proto jsem neodolal a film si sehnal. Absolutně toho nelituji, protože tento mysteriózní kousek patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl zatím tu čest z televizní produkce vidět. Především mě uchvátilo samotné prostředí tajemného sídla, k němuž vede přes močály jen úzká stezka. Když k tomu připočítám onen hustý mlžný opar, nářky a výkřiky – skvěle vybudovaná atmosféra byla na světě a to ještě nedošlo k tomu, co se začalo odehrávat v domě. Tvůrci vědomi si nevelkého rozpočtu se především snažili rozpumpovat divákovu představivost a než aby nám tu presentovali jednu „provařenou“ lekací scénu za druhou, nechali vše zahaleno v „oparu nevědomosti“ a divák si tak musel pořádně lámat hlavu nad tím, jakýmže směrem se zápletka posune dále. 



Navíc se tu tvůrcům podařilo dát dohromady velmi slušnou partu herců, kteří předvedli skutečně impozantní herecké výkony. Především pak ústřední trojice Adrian Rawlins - Bernard Hepton - Pauline Moran. Poslední zmiňovaná k tomu navíc nepotřebovala ani žádný dialog. Stačila jen její visáž, černé hadry a uhrančivý pohled. Když k tomu navíc připočítám i dobře zvolené zakončení filmu (a jelikož moc happyendy nemusím), já byl velice spokojený. Ani jsem tu nenašel téměř žádnou slabinu, kterou bych musel tvůrcům vytknout. Snad jen, kdyby nám přece jenom poodhalili trošičku víc z minulosti onoho místa (třeba jen jedním povedeným flashbackem).


Na úrodnou půdu však jejich snaha přece jenom padla a to hned mírou vrchovatou, o čemž svědčí vysoké hodnocení na internetu. Kdyby bylo více takových filmů v televizi, možná bych se na ní začal znovu dívat. To by ovšem musely zcela vymizet otravné reklamy, ale to sem nepatří. The Woman in Black si zcela po právu zaslouží nadprůměrné hodnocení a to hlavně za již zmíněnou atmosféru, prostředí i herecké výkony. Tuto skvělou gotickou podívanou jsem určitě neviděl naposledy a můžu ji jen doporučit.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat