0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 7. 2014

Pandorum (2009)


Probudit se ve vesmíru, nevědět co tam dělám a proč jsou všichni ostatní pryč a ještě k tomu čelit útokům krvežíznivých mutantů – To bych vážně nechtěl…

Roku 2174 opouští vesmírná kolonizační loď Elysium s 60 000 hibernovanými lidmi planetu Zemi, jejich cílem je planeta Tanis (která je podobná Zemi)…Desátník Bower se sám od sebe probouzí z hibernačního spánku, je však dezorientovaný a trpí dočasnou ztrátou paměti. Chvíli po něm se probouzí i jeho nadřízený poručík Payton. Oba ke svému zděšení zjišťují, že třetí člen jejich „páté směny“ zmizel, dveře do řídícího centra jsou uzavřeny, nikdo se neozývá a předešlá směna je měla už dávno vzbudit. Po chvíli rozhodovaní „co dál?“ se Bower vydává klimatizačním systémem na průzkum a Payton usedá k naváděcímu zařízení. Je potřeba restartovat reaktor, jinak dojde ke zničení celé lodi. Bower však brzy zjišťuje, že nejsou jediní, kdo na lodi přežil. Kromě několika pasažérů a členů posádky narazí na podivná zmutovaná monstra lačnících po lidském mase a postupně začne poodhalovat děsivou pravdu o tom, co se odehrálo ve vesmíru, zatímco spal…



Český název: Symptom Pandorum
Režie: Christian Alvart
Rok výroby: 2009
Délka: 108 min
Země: USA / Německo

Hrají:
Dennis Quaid …(Payton)
Ben Foster …(Bower)
Antje Traue …(Nadia)
Cung Le …(Manh)
Cam Gigandet …(Gallo)
…a další

I já se těšil na další pořádný scifi horor odehrávající se v dalekém vesmíru. Moc jsem toho sice o něm dopředu nevěděl, ale slyšel jsem nejrůznější srovnávání Pandorum s jinými slavnějšími filmy a tak jsem očekával parádní podívanou. Ta se sice dostavila v menším měřítku, než bych si při spuštění filmu připouštěl, ale i tak jsem byl nakonec docela spokojený. Je sice pravda, že se tu moc originálních prvků nedočkáme a scénář má hned několik slabin, ale nadprůměrná podívaná to tedy bezesporu je. 



Již od samotného začátku z toho začala sálat zajímavá atmosféra (nikoliv nervy drásající, ale spíše bych to přirovnal ke „kouzlu“ z neznámého), kterou se tvůrci snažili hned od úvodních minut stále více přikrmovat. I proto se hned po nutném seznámení s ústřední dvojicí vrhneme do útrob lodi a naše „průzkumná mise“ může začít. Zprvu jsem si myslel, že půjde hlavně o psychologické hrátky s diváky, ale spíše se to velmi rychle přesunulo k akční jízdě se vším všudy.  Ben Foster naštěstí nemusel být na ty krvežíznivé mutanty sám (mimochodem jejich masky byly celkem dobré), takže jsem vedlejší postavy (a hlavně sexy Antje Traue) přijal s povděkem.


Jenomže si nelze nevšimnout i slabin, které se tvůrcům moc nepodařilo zamaskovat. Především tu místy dostávala logika docela na frak a to nejen co se poodhalování příběhu týče. Nejsem sice expert na létání v kosmu a následnou regeneraci bodných či tržných ran, ale myslím si, že se to jen tak rychle vyléčit nedá. A to ještě nemluvím o onom šokujícím odhalení, cože se to na lodi dělo, když „všichni“ spali. Docela by mě tedy zajímalo, o jakéže pokusy mělo Gallovi jít… Pandorum však může těžit především z hereckých výkonů obou pánů (Dennis Quaid, Ben Foster), kteří si vedli opravdu slušně. Navíc tu místy napětí skutečně gradovalo a já se místy dostával do „extáze“ – jen je škoda, že se to v podobném duchu neneslo celý film. Klidně bych dal i mnohem větší ohodnocení. Chtělo si s tím však ještě o něco více vyhrát.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat