0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 3. 2013

Cube Zero (2004)

Tentokrát nám filmaři odhalí víc ze zákulisí a důvod, proč a jak Kostka vlastně vznikla či funguje.

Máme zde druhé pokračování skvělého prvního dílu o tajemném vězení ve tvaru Kostky, které se jen hemží smrtícími pastmi a vaším heslem má být ,,nehledej důvod, hledej cestu‘‘. V tomto díle nás filmaři zavedou dějově před první díl, odpoví na pár otázek, proč a pro jaké účely je vlastně Kostka postavená, co se skrývá v pozadí. Sedněte si k televizi nebo počítači a sledujte – Experiment začíná!!!



Český název: Kostka 0
Režie: Ernie Barbarash
Rok výroby: 2004
Délka: 97 min
Země: Kanada

Hrají:
Zachary Bennett ... ( Eric Wynn)
Stephanie Moore ... ( Cassandra Rains)
Michael Riley ... ( Jax)
Martin Roach ... ( Robert P. Haskell)
David Huband ... ( Dodd)
...a další


Úvodní scéna nám hodně připomene první díl, kdy samotný vězeň vleze do místnosti a poté, co se spustí past, zemře hroznou smrtí. Jen tentokrát je místo ostré houpačkové sítě použita kyselina. Následně poprvé uvidíme, kdo se skrývá v pozadí a ovládá kostku. Jsme v řídícím centru, kde dva technikové ovládají bezpočet monitorovacího a nahrávacího zařízení. Dříve je bavilo se dívat na umíraní subjektů, ale teď je to už nudí a dlouhou chvíli si krátí hraním šachů. Bývali čtyři, ale dva jsou mimo místnost (údajně na dovolené) a tak veškerá práce zbývá na mladém géniovi Ericovi a jeho nadřízenému Doddovi. Oba jsou zde zavření už dlouhou dobu a jídlo je jim podáváno v tabletách. Následující úkol však změní jejich životy. Mají za úkol probudit a monitorovat sny ženského subjektu Rainsové.

Ta se probouzí uvnitř Kostky a následně se setkává s dalšími uvězněnými lidmi. Černým vojákem Haskellem, tlustým Meyerholdem, trochu drsnou dívkou Jellico a starším mužem Bartokem. Nikdo z nich neví, jak se sem dostal ani kdo jsou. Brzy zjistí,že z jejich místnosti vede dalších pět průlezů do dalších místností ve tvaru kostky. V některých jsou pasti a aby se jim vyhnuli, používají trik s botou (jako v jedničce).Tentokrát ovšem na dveřích nejsou čísla ani geometrické tvary, ale písmena abecedy. Začíná tak cesta za svobodou, při které se musí mít na pozoru, protože smrt je všude kolem nich a je velmi bolestivá.

Eric Wynn ví, že subjekty jsou vězňové, kteří dostali nabídku – buďto se zúčastní tohoto vládního experimentu nebo dostanou trest smrti (ale je skutečně pravda?). Jenže jeho zvědavost ho nutí otevřít spisy Rainsové a zjistí, že něco není v pořádku a ona je možná nevinná. Proto se rozhodne riskovat vlastní život a vstoupí do komplexu Kostky, aby ji zachránil. To se samozřejmě nelíbí ,,vládci‘‘ Kostky a udělá protiopatření. Tím se samozřejmě myslí to, že nikdo nesmí přežít!!!

Další díl = další režisér. Ano takhle to v této sérii funguje. Tentokrát se režisérského křesla ujal Ernie Barbarash, který spolupracoval i na druhém díle Hypercube jako scénárista. Jenže si asi řekl, že už není možné vymyslet něco lepšího než časoprostorové pohybování mechanismu a tak se pustil do zodpovídání otázek ohledně tohoto experimentu a co se dělo před původním dílem. Dozvíme se, že vězení ve tvaru Krychle je na zemi víc a toto má jen 26 místností. Za vším stojí tajemný ,,vládce‘‘, který udílí rozkazy a technici je jen plní. Lidem jsou implantovány do hlavy čipy a oni jsou schopní jim vymazat paměť či vidět jejich sny. Z Kostky je víc východů než jen jeden a ,,vládci‘‘ jsou k dispozici i vojáci, kteří chytají oběti.

Celý film se natáčel jen na malém prostoru a stačilo pár místností, takže mohlo jít více peněz na speciální triky a efekty. Ty se musím říct celkem povedly a oproti dvojce je vidět velké zlepšení. Jenže na jedničku to opět nemá. Nechci říct, že by tam snad byly mnohem lepší, ale je jasně vidět opětovné kopírování některých scén nebo nápadů. Co se týká charakteristiky a chování postav, bylo to lepší než ve dvojce, ale svého velkého oblíbence až na Erica jsem nenašel. Děj se odehrával spíše v ovládací místnosti než v pohybu postav, což samozřejmě není na škodu, ale tím se trochu vytratila atmosféra a spád jedničky. Jediná větší blbost se mi jevila ta scéna se supervojákem – jinak, když přišel na scénu šílený Jax a jeho dva kumpáni, objevily se znenadání i slušné hlášky. Takže to bylo určitě plus.

V roli Erica Wynna se představil ne zas až tak neznámý herec Zachary Bennett. Jeho výkon byl nejlepší z celého filmu a určitě i díky němu je film lepší než Hypercube. Zahrál si ve filmech Jekyll+Hyde, Blind Faith, The Poet. Hlavní ženskou roli dostala Stephanie Moore, pro nás neznámá herečka, která se zatím moc neprosadila a hraje jen v průměrných filmech jako Hangman, John Q nebo v seriálu Dresden. My, hororoví fandové, ji nejspíš známe jen z propadáku Bugs.

Vím, že bude srovnávat film jen a pouze podle jedničky, ale já musím říct, že se mi tento film velice líbil. Není sice tak dokonalý jako originál, ale je rozhodně lepší než dvojka. Konečně nám prozradili i něco ze zákulisí a důvod, jak a proč toto vězení a experiment funguje. Bylo tady pár špatných věcí a chyb, ale já jsem z celkového díla nadšený.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat