0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 3. 2013

Curse of the Puppet Master (1998)

Šestý díl nám přinesl několik velice zajímavých změn. Vražedné loutky změnily majitele, ale opět dělají to co umí nejlépe. Přesněji řečeno zabijí každého, kdo se jim nelíbí.

Robert je prostoduchý mladý muž, který pracuje na pumpě. Rád si vyřezává ze dřeva loutky. Jednoho dne, když je zrovna šikanován místními mladíky, přijede k pumpě doktor Magrew se svou dcerou Jane. Všimne si Robertova talentu a nabídne mu práci ve svém Domě zázraků (panenkovém / loutkovém domě) a ten přijímá. Zde mu Magrew poodkryje své malé tajemství, protože věří že lehce postižený chlapec to nikde nevyzradí. Doktor Magrew se totiž stal novým majitelem Toulonova dědictví. Ve svém vlastnictví má šest velmi živých loutek, které používá pro pobavení místních obyvatel. Robert se s chutí pustí do práce a začne vyřezávat nové loutky, ale večer má děsivé sny, které mu vrtají v hlavě. Navíc se zamiluje do doktorovy dcery a zdá se, že sympatie jsou vzájemné. Jenže tuto idilku brzy naruší parta místních chlapců a zjištění, že bývalý doktorův asistent zmizel za záhadných událostí. Doktor Magrew totiž skrývá děsivé tajemství, které nesmí být vyzrazeno a loutky se starají o to, aby k tomu nedošlo.



Režie: David DeCoteau
Rok výroby: 1998
Délka: 90 min
Země: USA
Alternativní název: Puppet Master 6: The Curse

Hrají:
George Peck ... (Dr. Magrew)
Emily Harrison ... (Jane Magrew)
Josh Green ... (Robert 'Tank' Winsley)
Michael Guerin ... (Joey Carp)
Robert Donavan ... (Sherrif Garvey)
...a další


Uběhly dlouhé čtyři roky a vypadalo to, že série Puppet Master skončila opravdu definitivně pátým dílem. Režisér David DeCoteau se ovšem vrátil a natočil ještě další dvě volné pokračování. To byla samozřejmě skvělá zpráva, vždyť právě on měl na svědomí doposud nejlepší díl Toulonovu pomstu (Puppet Master 3). Rozhodl se celý film obléct do nového kabátu a přišel s novými nápady. Bylo potřeba změnit hlavně prostředí, protože hotel Bogeda Bay byl už ohraný a přijít s novými postavami. Děj přenesl do neznámých končin, kde jistý doktor Magrew provozuje Dům zázraků - obyčejné sídlo dál od ostatních obyvatel, kde mohl v klidu provozovat své pokusy na lidech i loutkách a navíc si trošku přivydělat.

Toulonův kufřík (bednu) získal neznámo kde, ale kupodivu si dokázal vražedné loutky podmanit a ty doslova plnily jeho požadavky. Na jednu stranu slouží pro pobavení diváků v jeho show a na tu druhou zase dělají černou práci, když se jejich majitel dostane do úzkých. Opět se tu setkáváme se starými známými Pinheadem, Jesterem, Tunnelerem, Bladem, Six Shooterem a dokonce Leech Woman. Režisér DeCoteau dokonale ví, co divákům nabídnout. Každý chtěl vidět všechny loutky zase pěkně v akci a ne jen aby přicmrndávali někde v koutě. Každý z nich se zapojí do akce a věřte, že bylo opět na co koukat.

Atmosféra filmu byla o dost jiná než v předchozích filmech. Na začátku nám bylo nastíněno nějaké tajemství, které vyvrcholí až skoro na konci, ale pozorní diváci si dají všechno dohromady již v průběhu filmu. Celým filmem se táhne i tak trochu romantický duch, na který jsme nebyli předtím zvyklí. Pokud to má v hororu smysl, tak proč ne. Posledních 15-20 minut už to byla hodně solidní jízda, která určitě stojí za pozornost. Hudební doprovod byl asi tím jediným prvkem, který se nezměnil vůbec, což mě trošku překvapilo. Nicméně opět bylo vsazeno na povedenou úvodní melodii, která se s námi táhne všemi díly. Konečně se zde vyskytly i povedené speciální efekty, které krásně doplnily vražedné scénky. Jednotvárnost předešlých dílů sice nezmizela úplně, ale producenti přišli i z něčím novým. Tím se myslí útoky loutek a úmrtí jednotlivých postav.

Herecké obsazení není zrovna nejznámější a o to víc mě výkony jednotlivých aktérů mile překvapily. Všichni předvedli průměrné výkony, které určitě taky velkým dílem pozvedli úroveň celého filmu. George Peck se mi do paměti zapsal jen vedlejší rolí ve filmu Deathtrap (1982). Herečka Emily Harrison si zahrála asi v pěti filmech, které jsem bohužel nikdy neviděl, stejně jako mnozí z vás. Zde však byla jistě příjemným doplňkem a svým vzhledem neokouzlila určitě jen zaostalého Roberta. Toho si zahrál americký herec Josh Green, který se objevil například ve válečném snímku Pearl Harbor (2001), nebo hororu Spiders (2001). Jeho snové scénky, kdy se sám měnil v loutku byly hodně slušné a určitě diváky tento nový prvek musel hodně potěšit.

Puppet Master 6 se vydal trochu jiným směrem než jeho předchůdci a určitě to bylo slušná změna, která některé diváky zahřála na duši. Opět jsme se dočkali několika překvapení, které ovšem tentokrát byly příjemné. Stejně tak jako zmizení několika nelogických a nesmyslných prvků, které se ukázali ve čtvrtém a pátém díle. Myslím si, že tento díl dosáhl stejných kvalit jako první a druhý díl.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat