0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 6. 2012

Lawnmower Man, The (1992)

Zaostalý Jobe má ze všeho nejraději sekání trávy. Doktor Angelo mu nabídne nahlédnout do virtuálního světa, což bude mít nedozírné následky.

Doktor Angelo pracuje na tajném vládním programu, kdy pomocí kybernetiky a virtuálního světa zvyšuje inteligenci a agresivitu u šimpanzů. Cvičí je na bázi počítačových her, kdy je hlavní aktér zcela vtažen do děje. Jenže něco se pokazí a šimpanz už nerozeznává realitu od virtuálního světa, uteče a při své cestě ke svobodě zabije strážného a poté je sám zastřelen...


Český název: Trávníkář
Režie: Brett Leonard
Rok výroby: 1992
Délka: 107 min
Země: Velká Británie / USA / Japonsko

Hrají:
Pierce Brosnan ... (Dr. Lawrence Angelo)
Jeff Fahey ... (Jobe Smith)
Jenny Wright ... (Marnie Burke)
Geoffrey Lewis ... (Terry McKeen)
Mark Bringleson ... (Sebastian Timms)
...a další


Angela to dost vezme a z projektu odejde. Doma si na svém počítači zkouší nový program jak vylepšit již stvořené dílo. Jenže zcela propadne svému výzkumu a manželka od něho odejde. Potom ho jednoho dne napadne, že by to mohl vyzkoušet na člověku. A jeho novým subjektem k pokusům se má stát mentálně zaostalý sekač trávy Jobe. Tento mladík žije na faře místního kostela a je občas týrán zlým knězem. Jeho jedinými přáteli jsou jeho parťák Terry a malý chlapec ze sousedství. Doktor Angelo Joba přemluví a tak na něm začíná dělat pokusy. Výsledky se dostaví během pár dní. Začne mu dávat větší dávky substrátu na zvýšení inteligence a Jobe je brzy chytřejší, začíná pečovat o svou image a dokonce i ženské na něho začínají letět. Při testech zároveň i pracuje, protože sekačka na trávu je jeho největším přítelem. Angelo ukáže Joba vedení výzkumu a ti jsou přímo nadšeni. Jenže po nějaké době chtějí, aby bylo Jobovi dáno i sérum agresivity. S tím Angelo nesouhlasí jenže Jobe už zcela propadl virtuálnímu světu a chce se zcela osamostatnit. Nešťastnou náhodou si sám vstříkne do těla sérum agresivity a začne se měnit k horšímu. Začne se pomalu mstít okolí a doktor Angelo je jediný kdo ho dokáže snad zastavit.

Brett Leonard přinesl v té době revoluční film na toto téma, kdy spojil sci-fi s horrorem v němž figuroval virtuální svět a bylo možno být tělem na zemi a myslí v počítačové hře. Na tehdejší dobu skvělé vizuální efekty, jenž zaujaly celý svět. V dnešní době se tomuto dílu jen digitální mágové smějí, ale nemůžou mu upřít, že na tehdejší dobu předvedl asi maximum. Musel pracovat s 10 miliónovým rozpočtem, výsledkem byl trojnásobný zisk.

Film byl zpracován podle Kingovy povídky, ale filmové zpracování se jí zcela neřídí. Spíše se jí drží jen velice okrajově. Herecké výkony byly dobré. Pierce Brosnan předvedl jeden ze svých lepších výkonů. Všichni ho znáte asi hlavně jako agenta 007, kterého já osobně nemusím. Tady předvedl dobrý výkon vědce, kterému se vymkne jeho experiment z rukou a posléze se musí pokusit všechno napravit.

Pro Jeffa Faheye to byla asi životní role. Postiženého Joba se zhostil opravdu famózně a jeho přeměna ve vraždící monstrum byla prostě super. Hrál i v pár dalších filmem, ale do podvědomí fanoušků se dostal tímto snímkem. Vidět jste ho mohli ve filmech Planeta Teror, Modrý démon nebo v seriálu Ztraceni. Film byl natolik úspěšný, že se dočkal i volného pokračování, které už bylo pod taktovkou jiného režiséra, jiných herců a stal se z toho jen brak. Takhle to dopadne skoro vždycky, když se někomu podaří stvořit něco skvělého, jehož pokračování nestojí za nic.

Hodnocení:
Na tehdejší dobu dobré efekty, dobré herecké výkony, film u kterého jsem se nenudil a myslím si, že 70% je oprávněných.

Žádné komentáře:

Okomentovat