0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 6. 2012

Forbidden World (1982)


Měli najít způsob jak obnovit zásobu potravin pro celé lidstvo, místo toho se stanou vítaným zpestřením jídelníčku svého výtvoru…
Mike Colby vesmírný specialista je probuzen svým asistentem (robotem) z hybernace, aby se společně vydali na vzdálenou písečnou planetu Xarbia, kde se nalézá výzkumné středisko. Zde se skupina vědců snaží vyřešit potravinou krizi, křížením syntetické DNA, ale to se jim vymklo kontrole. Subjekt 20 se zdá být až moc agresivní a po laboratorních zvířatech se pustí do likvidování lidí. Neohrožený hrdina brzy pozná na vlastní kůži, že zničit vychytralé monstrum, nebude nic lehkého…



Režie: Allan Holzman
Rok výroby: 1982
Délka: 77. min
Země: USA
Alternativní název: Mutant

Hrají:
Jesse Vint ……………..(Mike Colby)
Dawn Dunlap             …………(Tracy Baxter)
June Chadwick ………..(Dr. Barbara Glaser)
Linden Chiles …………(Dr. Gordon Hauser)
Fox Harris……………...(Dr. Cal Timbergen)
…a další



Roger Corman ve spolupráci s Jimem Wynorskim a několika dalšími dal šanci vzniknout béčkovému scifi-hororu, který i přes nevelkou oblíbenost u diváků získal tři nominace SATURN v roce 1983 a to především díky solidním speciálním efektům. Přestože samotný scénář není nikterak originální a dá se v něm nalézt hned několik slabin, tak já se u sledování tohoto filmu docela bavil. Určitě tomu dopomohly i dvě pohledné herečky, které se nebály ukázat své přednosti, ale především již zmíněné efekty (ehm pokud nepočítáme ten trapný začátek).

Vzhled monstra sice patří do slabšího soudku a popravdě na mne moc velký dojem neudělalo, ale i to se dá překousnout. Jeho specifické zabíjení (a to nejen přes lidské otvory) dokázalo z jeho obětí dělat opravdový humus a rozpad buněk patří do kategorie delikates. V tomto filmu nešlo ani tak o množství krve, jako spíše o míru „hnusu“, která byla místy v dosti hojném počtu.  Právě v těchto okamžicích se maskéři celkem vyřádili a zaslouží si můj obdiv. Nic pro slabší povahy.

Po atmosférické stránce má film hodně velké výkyvy. Zatímco některé scény jsou doslova našlapané napětím k prasknutí, tak u jiných pasáží divák zívá nudou. Je to dáno i nepříliš zajímavou charakteristikou jednotlivých postav, kdy kromě hlavního hrdiny a obou slečinek jsou tu ostatní jen tak dopočtu. Holky se alespoň tu a tam vysvlékli a především díky nadrženému kameramanovi se nám dostane docela zajímavých záběrů, ale jinak ani ony ničím jiným neokouzlily. Pokud tedy nepočítám otravný křik, který mi brnkal na nervy. Zajímavým doplňkem byl hudební doprovod. Zatímco někteří jej kritizují a považují ho za otravný, tak mě se docela líbil a myslím si, že byl vhodně zvolený.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat