0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 6. 2012

Dans ton sommeil (2010)


Když někoho srazíte, neberte si jej domů!!!
Zdravotní sestra Sarah nemá moc šťastný život. Nedávno jí zemřel za tragických okolností syn a jeho smrt si dává dodnes za vinu. Kvůli svému psychickému stavu nezvládá svou práci a hrozí jí vyhazov. Jednoho večera se vrací autem domů, když tu jí náhle před vůz vběhne neznámý mladík, kterého srazí. Vyděšená žena se rozhodne mladého Arthura vzít k sobě domů, aby ho mohla ošetřit. Mladík údajně prchal před nebezpečným zlodějem, který vykrádá okolní domy. Sarah v tu chvílí netuší, že díky její pomoci neznámému klukovi, se dostala do hledáčku nebezpečnému maniakovi, který má na svědomí již několik lidských životů. Někdo totiž  zpovzdálí sleduje její dům…



Český název: Ve spánku
Režie: Caroline du Potet, Éric du Potet
Rok výroby: 2010
Délka: 84. min
Země: Francie

Hrají:
Anne Parillaud ……………….(Sarah)
Arthur Dupont ……………….(Arthur)
…a další



Poslední dobou mám s frantíkama docela dobré zkušenosti a tak jsem si nemohl nechat ujít ani tento lehce mrazivý thriller, který i tak trochu koketuje s hororovým žánrem. Přestože samotná zápletka není ničím novým, tak samotné zpracování skutečně potěší. První polovina filmu je o poznání lepší než ta druhá, především díky pomalu se rozplétající zápletce a solidní atmosféře, kterou se tvůrcům podařilo navodit. Porce napětí sice není nikterak ohromující, ale dočkáme se i několika „brutálních“ scén, při kterých srdce trošku zaplesalo radostí. Bohužel jak už to tak většinou bývá, všechno se posralo příliš brzkým prozrazením vrahovy identity. Od té chvíle jsem se začal nudit a ke zlepšení nálady nepomohly ani další krvavé záběry.

Ono promítání současnosti a flashbacků bylo určitě zpestřením filmu, ale ocenil bych to až v pozdější fázi filmu. Taky byly asi tím jediným, co mě v druhé polovině bavilo. Než se objevil ten, v němž nám byla vyzrazena identita vraha, tak si spokojeně chrochtal u rozjíždějící se atmosféry, kterou doplňovala nutná dávka napětí. To se tvůrcům zdatně dařilo vytvořit především oním domem na samotě, ale díky patří i charakteristice ústřední dvoje. Po psychologické stránce nemůžu vytknout skoro nic, stejně jako poněkud surovějšímu podání některých situací. Mám rád, když z toho všeho smrdí vůně smrti, nemilosrdnost a filmová brutalita rovněž patří mezi mé oblíbence. Pokud je to vše navíc obaleno do lehce decentního hávu (to znamená, že krev necáká všude kolem, gumové gore je totální hnus, atd.) získává to vše v mých očích obrovské plus.

Ani samotné herecké obsazení nebylo vyloženě špatné, ale je vidět, že Anne Parillaud už má nejlepší léta za sebou. I přes pokročilý věk je sice atraktivní, ale doby kdy se fotila pro Playboy a točila dosti odvážné scény jsou už nenávratně pryč. Navíc si myslím, že podobné role ( v psychologických thrillerech) nejsou zrovna moc pro ní. Její herecký kolega to zvládal lépe, ale občas byl na ránu i on. Nešlo si nevšimnout mírného přehrávání, především v momentech kdy měl působit tajemně. Jen kamenný ksicht vám totiž nepomůže.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat