0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

23. 6. 2024

Canes (2006)

„Čeho by ses vzdal, aby se ti vrátil zrak? Záludná to otázka a mnohdy i nedozírné následky vaší odpovědi…

David Goodman je mladý a ambiciózní PR manažer, který právě očekává firemní povýšení. To však k jeho zklamání nakonec získává kolega a konkurent Tony. Když navíc zapíjí svůj žal, je na ulici napaden a přichází díky spreji v očích o zrak. Uzavře se do sebe, v manželství to začne skřípat a z této bezvýchodné situace jej dostane až záhadný telefonát. Jistý doktor Guillermo List si s ním dá schůzku a položí mu otázku: „Čeho by ses vzdal, aby se ti vrátil zrak? Odpovědí mu je "Cokoliv." List obdaruje Davida starodávnou démonickou holí a tomu se jako mávnutím kouzelného proutku vrátí zrak. Nic však není zadarmo! Každá služba si však žádá i jistou protislužbu a David se brzy začne měnit k horšímu. Slaví sice opět úspěchy, ale mrtvých v jeho okruhu přibývá a jeho manželka Lisa nehodlá jen nečině přihlížet…



Režie: Micheal Bafaro

Rok výroby: 2006

Délka: 90 min

Země: Kanada

Alternativní název: The Covenant: Brotherhood of Evil

 

Hrají:

Edward Furlong...(David Goodman)

Chandra West...(Lisa Goodman)

Michael Madsen...(Guillermo List)

Tobias Mehler...(Tony)

Sandra Steier...(Anika)

Richard Stroh...(Scar)

...a další


S pekelnými mocnostmi /služebníky by se dohody uzavírat neměly, o tom jsme se měli šanci přesvědčit již ve spoustě filmů, nicméně ani hrdina tohoto nepříliš známého kousku si prostě nemohl pomoci. Ruku na srdce - kdo z nás by dokázal odolat? Filmů s podobným tématem existuje celá řada a většina z nich jede podle předem napsaných osnov, takže si buďte jistí, že ani zde se nedočkáme zrovna dvakrát originální podívané. To by mi však ani tolik nevadilo, protože tvůrcům se podařilo navodit jakžtakž slušnou atmosféru (místy), dojde i na několik vcelku zajímavých scén, ovšem úplný závěr se jim vůbec nepovedl a zkazil mi celkový dojem.

 

Zaujala mě historie samotných holí, bohužel s ní neuměl scénárista moc pracovat. Takže si musíme vystačit jen s kresleným příběhem a nacistickým úvodem (na úplném začátku), no a posléze i céčkovými digitálními efekty. Nejen v podobě krvavých scén, ale i šklebícím se démonem. Mrtvých by se tu pár našlo, ale polovina z nich je zabita mimo záběr kamer, takže i v tomto ohledu budeme dost ochuzeni. On samotný film neoplýval moc velkým rozpočtem (2,400,000 dolarů), to je rovněž potřeba zmínit. Nechybí ani trocha té erotiky (nahoty) – jak Chandra West tak Sandra Steier byly v době natáčení docela pohledné – což jistě ocení hlavně pánové.

 

Ústřední dvojice Edward Furlong i Michael Madsen během své kariéry rozhodně natočili mnohem lepší filmy a předvedli lepší herecké výkony, na to jsme si u nich však v posledních letech už dávno zvykli. Tady to z jejich pohledu byla hodně průměrná kvalita, ale nic za co bych je musel nějak moc hanit. V neposlední řadě by bylo dobré zmínit, že originální název filmu je The Covenant: Brotherhood of Evil, nicméně v témže roce vznikli dva filmy s podobným názvem (ani jeden z nich neslavit moc velký úspěch), přesto se začal používat spíše ten druhý – Canes.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat