0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 5. 2023

Black Friday (2021)

Black Friday je tady! Dveře se otvírají, slevy a zboží čekají, ale zaměstnanci obchodu s hračkami na tuto noc jen tak nezapomenou…

Rozvedený otec dvou dětí Ken se společně se svým kolegou Chrisem vydávají v podvečer Dne díkuvzdání do obchodu s hračkami, kde pracují. Místo aby trávili tento svátek doma s blízkými, společně s několika dalšími spolupracovníky, spolupracovnicemi a vedoucím Jonathanem budou muset čelit davu poblázněných zákazníků – protože Black Friday je tady. Dnešní noc na ně však nečeká jen chaos, dřina a velká tržba, ale i mimozemský parazitický organismus, který dokáže během krátkého okamžiku proměnit člověka v agresivního mutanta a nákaza se šíří neuvěřitelnou rychlostí. Dveře obchodu se otevírají a boj o holé přežití může začít!



Režie: Casey Tebo

Rok výroby: 2021

Délka: 84 min

Země: USA

 

Hrají:

Devon Sawa...(Ken)

Ryan Lee...(Chris)

Ivana Baquero...(Marnie)

Stephen Peck...(Brian)

Michael Jai White...(Archie)

Bruce Campbell...(Jonathan)

...a další


Už je to nějaká doba, kdy jsem zaregistroval výskyt tohoto filmu, ale nevím proč, měl jsem ho zaškatulkovaný jako zombie komedii. Pořád jsem ho odkládal, ale zrovna jsem dostal chuť na něco podobného a k mému překvapení zde sice šlo o nákazu, ale poněkud jiného ražení. Sám jsem v minulosti pracoval v obchodu a tak vím, jak lidi dokáží být nepříjemní – agresivní. No zaměstnancům jsem nezáviděl, hlavně když v USA je Black Friday opravdu „masakr“.

 

Dalším velkým lákadlem byl sám Bruce Campbell, můj oblíbený herec, leč ten tu hrál vedlejší roli a hlavně zde figuruje především jako producent. I tak šlo o mazaný marketingový tah, protože si nebudeme nic nalhávat, tento film zas až tak dobrou a kvalitní podívanou rozhodně není. Herci a herečky si nevedli zas až tak špatně, některé postavy byly správně praštěné a začátek filmu mě dokázal docela navnadit. Stejně tak i některé hlášky či morbidní situace pobavily. Bohužel samotný závěr to dost pokazil a stejně tak i některé nepříliš povedené speciální efekty.

 

Přitom masky zmutovaných lidí nevypadaly vůbec zle. Některé mord scény taky stojí za pozornost, ovšem finální boss parazit a jeho zneškodnění, jo to už stálo za pováženou. Digitální hnus, zbytečné natahování děje a přitom to všechno bylo tak pěkně rozehrané. Při prvních útocích v obchodě to vypadalo ještě nadějně, byla tu cítit i slušná atmosféra, černý humor fungoval, jak měl, morbidní situace taky neměly chybu (některé), ale čím víc se blížil film ke svému konci, tím to bylo slabší a slabší. Black Friday tak řadím spíše k lehce podprůměrným hororovým komediím. Místy dokáže rozesmát, pobavit ale je tu i spousta slabin. 


Hodnocení:

40%

Žádné komentáře:

Okomentovat