0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 5. 2023

M3GAN (2022)

Tahle robotická panenka nové generace má svůj vlastní netradiční způsob jak vychovávat a chránit svou svěřenkyni! 

Při autonehodě v horách přijde osmiletá Cady o oba rodiče. Opatrovnictví se ujme sestra její matky teta Gemma, která z toho ovšem není zrovna dvakrát nadšená. Gemma je úspěšná technička, která vyrábí robotické hračky pro známou firmu Funki. Sama však děti ani vážný vztah nemá a všechen svůj čas věnuje práci. Není proto divu, že vztah mezi ní a malou dívkou již od samého počátku skřípe a Cady jí je spíše na obtíž. Jedno řešení by tu však bylo. Tajný prototyp robotické panenky M3GAN. Tato panenka poháněná umělou inteligencí, se dokáže sama učit, dokonce i hlídat a vychovávat svého svěřence, se kterým je spárována. Má to však jeden háček – jde jen o testovací panenku, která ještě neprošla všemi schvalovacími testy a jak už to tak bývá, dojde k nečekaným komplikacím. M3GAN je totiž rozhodnuta chránit svou svěřenkyni za každou cenu a každý kdo by jí chtěl ublížit, se musí mít na pozoru! Ba co víc, M3GAN se dokáže učit nečekaně rychle a je vždy krok před svými tvůrci. Stále více si dokáže uvědomovat, že by toho dokázala využít ve svůj vlastní prospěch a to jakýmkoliv způsobem…



Režie: Gerard Johnstone

Rok výroby: 2022

Délka: 102 min

Země: USA

 

Hrají:

Allison Williams...(Gemma)

Violet McGraw...(Cady)

Amie Donald...(M3gan)

Ronny Chieng...(David)

Brian Jordan Alvarez...(Cole)

Jen Van Epps...(Tess)

Jenna Davis...(hlas M3gan)

...a další


Film, do kterého jsem šel trošku s obavami. Slyšel jsem o něm ledaco a dost mě odrazoval finální rating PG-13. Jsem si říkal, že zase půjde o rádoby horor pro malé děcka. Kousky o vraždících panenkách či robotech mi nevadí, ale většinou jde jen o laciné napodobeniny Chuckyho. Tady jsem však byl docela mile překvapený. Sice bych uvítal více brutality a většina mordů (kterých tu už tak bylo málo) se odehrálo mimo záběr kamery, ale mělo to i dramatickou vložku, nechyběly emoce, obě hlavní ženské herečky podaly slušný výkon a samotná M3GAN taky nebyla úplně k zahození. Takoví Japonci jak je znám, by určitě vymysleli spoustu prasečinek, co by se s ní dalo dělat.

 

Oficiální premiéru měl tento film už v prosinci roku 2022, i z toho důvodu je tento rok výroby nejčastěji uváděn. Do většiny kin v USA a po světě šel však až v roce 2023. Nejčastěji jeho tvůrcům vytýkáno, že začátek se nese v dosti pomalém tempu a po úvodní autonehodě docela dlouho trvá, než se v něm začne dít něco opravdu zajímavého. Nebudu-li počítat dramatické chvíle mezi Gemmou a její neteř Cady, pro kterou byla malá holka spíše přítěží. Jakmile je však M3GAN uvedena do provozu a začne svou svěřenkyni vychovávat a chránit, výrazněji se zlepšila i samotná atmosféra.

 

Žádné hororové orgie, přemíru brutality, litry krve či gore nečekejme. James Wan se podílel jen na scénáři a produkci, ale jinak do filmu zřejmě moc nezasahoval. Z čehož byla část diváků i trochu zklamána. Film si však na sebe dokázal viditelně vydělat a již se připravuje jeho pokračování. Zdejší panenka sice nebyla tak brutální a nenaháněla hrůzu jako Chucky, ale i tak si dokázala získat mé sympatie. Nevinná tvářička, postupná míra agrese – přesto měla své osobité kouzlo. Její taneček před naháněním šéfa firmy a následná pasáž u výtahu, jo to se mi líbilo docela dost, stejně jako výchovná lekce mladého kluka v lese.

 

Jasně že se mohlo daleko více přitvrdit, nějaká ta lekací scéna by taky nebyla od věci, ale i tak nakonec odcházím docela spokojený. Čekal jsem to totiž daleko horší. Žádná pecka M3GAN není, ale lehce nadprůměrná záležitost v mých očích přece jenom ano. 


Hodnocení:

60%

Žádné komentáře:

Okomentovat