0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 11. 2014

Cornered! (2009)


Steve Guttenberg jak ho ještě neznáte.

Losangeleskými obchůdky a krámky se smíšeným zbožím otřásá vlna nejistoty a strachu. Poslední dobou si totiž tyto prodejny „oblíbil“ psychopatický zabiják, který rád zabijí personál přímo před kamerovým systémem, aby si posléze odnesl natočený materiál a mohl se tak pokochat svou odvedenou prací někde v ústraní. Na vraha byla vypsána slušná odměna, ale dosud se jej nepodařilo vypátrat. Steve je majitelem jedno takového obchůdku a rád po zavírací době hraje poker se svými známými. Dnešní noci si však s nimi přišel zahrát i někdo cizí. Někdo, kdo rozhodně nepřišel vyhrát v pokeru pár ušmudlaných dolarů, ale rozpoutat další krvavou podívanou.



Český název: V úzkých
Režie: Daniel Maze
Rok výroby: 2009
Délka: 87 min
Země: USA / Belgie

Hrají:
Peter Story…(Donny)
Liz Nicole Abrams…(Jess)
Steve Guttenberg …(Morty)
James Duval…(Jimmy)
Eduardo Antonio Garcia…(Steve)
…a další

Daniel Maze se pokusil svou prvotinou nastartovat svůj přínos hororovému žánru, ale tento slasher se mu moc nepovedl. Nevím, jestli bylo dobrým krokem angažovat vyhasínající hvězdu osmdesátých let Stevea Guttenberga, který sice v ulítlých komediích kdysi zářil, ale za poslední roky to s ním šlo jen z kopce. Ani on však nebyl největší slabinou, která tu byla k vidění. Nedostatků tu bylo mnohem více, vlastně ani nevím kde začít. Přitom ze začátku to vůbec nevypadalo špatně. Pokud tedy překousnete opravdu pestré charakteristiky ostatních postav. Sešla se nám tu vážně ujetá partička potencionálních obětí. 



No a na nich se asi nejvíce vyřádil scénárista, který se nás snažil zasypat celou řadou rádoby humorných hlášek a situací. Jenomže ne všechny byly vydařené a spíše to v mnohých případech zavánělo laciností a co hůře i trapností. Právě tento fakt mnozí diváci nepřežvýkali, stejně jako pokus smíchat komedii s hororem. Přišlo mi totiž, že se tvůrci spíše soustředili na komické prvky, nežli ty hororové a podle toho i celý film dopadl. Přitom nápad o „předpovězení vlastní smrti“ nebyl špatný a už vůbec ne okoukaný. Jenže to by bylo ještě zapotřebí vytvořit pořádnou atmosféru a s každou přibývající vraždou i slušnou porci napětí a kreativity. Leč to se bohužel nestalo.


Dalším záporným bodem je fakt, že závěr filmu a především odhalení vrahovy totožnosti nebylo vůbec tak překvapivé, jaksi režisér a scénárista mysleli. Pokud totiž divák není slepý nebo úplně blbý, tak mu to dojde zhruba v polovině filmu a to díky všem těm indiciím, které nám tu byly neúmyslně (možná i úmyslně) podstrčeny. Opravdu jistý potenciál Cornered! měl, ale ten zůstal z větší poloviny nevyužitý. Naopak mile mě překvapila pro mne dosud neznámá Elizabeth Nicole, která patřila k tomu lepšímu, co nám tu bylo nabídnuto (a to nemluvím jen o jejím dekoltu). Takže v konečném hodnocení se musím přiklonit k horšímu průměru, protože se tu dá najít dost velká rezerva, která zůstala naprosto nevyužita. Hlavně tedy co se hororové stránky týče.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat