0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 11. 2014

Deliver Us from Evil (2014)


Práce newyorského policisty v sobě skrývá nejedno úskalí!

Newyorský detektiv Ralph Sarchie a jeho parťák řeší sérii podivných případů, které jak se postupem času ukáže, spolu souvisí. Za vším je tajemný muž v kapuci a záhadné nápisy na zdi. Vyšetřování je přivede na stopu bývalých veteránů z Iráku, kteří údajně našli v jedné kobce ďábelské nápisy, což poznamenalo duševní stav nejen jich samotných, ale i jejich blízkých. Sarchie se zprvu spoléhá jen na svůj „šestý smysl“ a za vším hledá racionální vysvětlení, ale po seznámení s knězem Mendozou v něm začne klíčit stín pochybnosti. Kněz je totiž přesvědčen, že za vším stojí ďábel…



Český název: Chraň nás od zlého
Režie: Scott Derrickson
Rok výroby: 2014
Délka: 119 min
Země: USA

Hrají:
Eric Bana…(Sarchie)
Édgar Ramírez…(Mendoza)
Joel McHale…(Butler)
Sean Harris…(Santino)
Olivia Munn…(Jen)
…a další

Označení „Podle skutečné události“ mi už pěkně leze krkem, ale knihu, kterou napsal Ralph Sarchie jsem nečetl, takže se k tomu nebudu dále vyjadřovat. Věřím však, že coby Newyorský policista musel řešit skutečně „pekelné“ případy. Jak vidno démonologie však sype víc a lidská blbost a důvěřivost je nekonečná. Je zajímavé, že jsem o něm dosud nikdy neslyšel, ale pojďme se už věnovat samotnému filmu. Scott Derrickson točit umí o tom žádná (to mimochodem ukázal už u filmu The  Exorcism of Emily Rose), ale od té doby s ním mám nejeden problém. Tedy lépe řečeno s jeho novější tvorbou.



Zatímco Sinister sklízel u mnoha lidí (i těch co znám) velké ovace, tak na mě moc velký dojem neudělal. Což si mimochodem můžete přečíst i v mém komentáři k tomuto filmu. A podobný problém jsem měl i zde. Zatímco po krimi stránce mu nemám téměř co vytknout – postupné budování komorní atmosféry se mu povedlo téměř na jedničku a i samotný výběr herců jsem kvitoval s povděkem, tak po té hororové už to bylo horší. Vymýtání už začíná být dosti ohraným tématem a závěr filmu bych označil za jeden z vůbec nejhorších (hlavně tedy nejslabších), jaký jsem měl kdy možnost vidět. Chyběla tomu šťáva, pořádná dávka napětí a především tvůrčí kreativita.


Přitom první polovina filmu se mi opravdu líbila. Duo drsných detektivů vyšetřuje samé nezáviděníhodné případy, solidní akční scény obsahují i pořádnou dávku napětí a (netradiční) kněz s nejednou neřestí tu určitě není jen dopočtu. Jenomže ono neustále blikání baterek a světel mě po čase začalo už pěkně srát a zbytečně natahovaná stopáž posléze i lehce unavovat. Průměrné hodnocení si však film určitě zaslouží. Když už pro nic jiného, tak Eric Bana podal slušný výkon a ukřižovaná kočka taky snese přísná měřítka. Ono těch „chuťovek“ tu bylo více, ale netřeba je tu všechny rozepisovat. Deliver Us from Evil sice není ztrátou času, ale věřím, že velmi brzy upadne díky své tuctovosti do říše zapomnění.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat