0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 9. 2021

Before I Wake (2016)

Dar reálně zhmotnit své touhy a sny může být super, jenže horší je, když na řadu přijdou i děsivé noční můry…

Nedávno tragicky přišli o svého syna a tak se manželé Mark a Jessie rozhodnou adoptovat dítě, aby opět přinesli do svého domu radost a smích. Sociální pracovnice souhlasí s jejich pěstounskou péčí a tak se na prahu dveří objeví usměvavý malý Cody. Hodný chlapec má však jedno děsivé tajemství a strach z toho, aby neusnul. Je totiž obdařen darem, kdy ve spánku dokáže zhmotňovat nejen své touhy a představy, které vypadají až neskutečně reálně, ale i své strašidelné noční můry – které stojí za zmizením několika lidí. A bůh ochraňuj ty, co se mu snaží nějak ublížit…



Český název: Zlo nikdy nespí

Režie: Mike Flanagan

Rok výroby: 2016

Délka: 97 min

Země: USA

Alternativní název: Somnia

 

Hrají:

Jacob Tremblay...(Cody)

Kate Bosworth...(Jessie)

Thomas Jane...(Mark)

Topher Bousquet...("Canker Man")

...a další


Byl jsem dopředu varován, že tohle nejspíš nebude film pro mne, nicméně nakonec neodcházím rozhodně zklamán. Je to vskutku spíše taková lehce strašidelná pohádka pro dospělé, ale Mike Flanagan mi už několikrát dokázal, že umí točit vcelku kvalitní filmy a ani tentokrát si nevedl vůbec špatně. Dokonce i představitel hlavní dětské role mi byl docela sympatický a to moc malé fakany v hororech nemám rád, neboť mi většina z nich leze neskutečně na nervy.

 

Jacob Tremblay však předvedl slušný výkon a společně s Kate Bosworth byli jasnými tahouny celého filmu. Samotný děj byl sice zpočátku lehce uspávající a já tak nějak nervózně pokukoval po nějakých těch hororových prvcích, ale zhruba od poloviny se děj jakžtakž rozjel. Na řadu přišlo několik lekaček (no většina se sice míjela účinkem – byly dost předvídatelné), ale za to jsem si docela užíval ty zhmotněné představy/touhy/sny – pestrobarevné motýly i emoční rodinné chvilky. Jen ten hlavní bubák vypadal popravdě hrozně. To jako mělo někoho vystrašit?  

 

Tvůrčí snaha se cení, ovšem tady si myslím, že celkový potenciál byl využitý tak napůl. Flanagan se viditelně bál přitvrdil, spíš jen kroužil kolem horké kaše a raději vsadil na lidské emoce a dramatičnost než hororovou stránku. Což někomu jistě vadit nebude, ale v mém případě to dost zamrzelo. Jako celek tenhle film špatný není, ale zřejmě už ho vidět znovu nepotřebuji. Pár světlých okamžiků by se tu našlo, ale na víc jak průměrnou podívanou to prostě nevidím.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat