0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 9. 2018

Zlo (2012)


Slovenské found footage které určitě stojí za zvýšenou pozornost…


Trojice mladých filmařů našla zálibu v natáčení videí na youtube, ve kterých se zaměřili na nadpřirozené jevy a strašidelná místa na Slovensku. Zatím sice spíše než slávu sklízejí posměch, ale teď se má vše změnit. Kontaktoval je totiž cizí muž, který tvrdí, že se v jeho starém domě usídlilo ZLO, které zničilo celou jeho rodinu i živobytí. Jde jen o výmysly pomatence, nebo děsivou skutečnost? O tom se záhy přesvědčí na vlastní kůži a boj o holé přežití i zachování zbytku zdravého rozumu může začít…



Režie: Peter Bebjak

Rok výroby: 2012
Délka: 75 min
Země: Slovensko

Hrají:
Kamil Kollárik
Andrej Dúbravský
Tom Sotak
Richard Felix
Magdaléna Čaprdová
...a další


Kdyby mi ještě nedávno někdo tvrdil, že se slovenská filmová tvorba výrazně posune směrem vzhůru a v mnohém předčí i nikterak kvalitní českou (myslím hlavně tu novodobou a hlavně hororovou), poklepal bych si (mu) na čelo a poslal ho do háje. Jenže dnes už vím, že opak je pravdou (pro někoho smutnou) a já se v krátké době setkal hned s několika opravdu slušnými slovenskými filmy, které určitě stojí za pozornost. No a ZLO je samozřejmě jedním z nich.

Found footage nikdy nepatřil a nejspíš ani nikdy patřit nebude mezi moje oblíbené subžánry, nicméně tentokrát si v mých očích alespoň částečně polepšil. A to hlavně díky přístupu samotných tvůrců, kterým se i přes nepříliš velký rozpočet podle natočit docela slušnou podívanou a to jen za pouhých 11 dní. Jasně, nešlo si nevšimnout, že si „vypůjčili“ ledasco z jiných a mnohem známějších filmů, ale kdo to dnes nedělá.

První polovina filmu se mi však zas až tak moc nelíbila. Nejdřív jsem měl totiž k trojici mladých filmařů spíše averzi – jejich chování i kecy mi lezlo dost na nervy, ale zas to alespoň okořenili nějakou tou hláškou, nebo „humornou“ situací. To pravé peklo však přichází společně s oním mužem a jeho domem, ve kterém se vlastním přičiněním dostanou do pěkného maléru. V tu chvíli se výrazně obměnila atmosféra – ta byla mimochodem až do samotného závěru velmi dobrá a hlavně se přešlo od keců k pořádné akci a dojde i na několik lekaček. Navíc se Peter Bebjak vytasil i s několika opravdu povedenými triky, které mu můžou lecjaké díly Paranormal Activity jen tiše závidět.

Takže mi nezbývá nic jiného, než chlapcům zatleskat a vám ostatním kdo tento film ještě neviděli jen doporučit, abyste to co nejrychleji napravili. Litovat určitě nebudete!

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat