0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 9. 2018

Labyrint (2012)


Hodně zvláštní český filmeček s Lucií Vondráčkovou v hlavní roli…


Renata propadla kouzlu a tajemství staré Prahy, pod kterou se údajně skrývá tajemná síť starých chodeb a kanalizací, jenž ukrývají nejedno tajemství. I z toho důvodu se neustále hrabe v historických spisech, podivných malůvkách a navštěvuje tajné satanistické seance a rituály. Svou zarputilostí se snaží přesvědčit i skupinu svých kamarádů a exotickou spolubydlící, aby se s ní vydali na dobrodružnou cestu do podzemního labyrintu. Vchod do katakomb by se totiž měl nacházet přímo pod domem, kde bydlí a kde za podivných událostí zřejmě zmizelo několik osob. Každé dobrodružství má však své pro i proti a oni brzy na vlastní kůži pocítí, že věřit a spoléhat by se měl člověk hlavně jen sám na sebe…



Režie: Tomáš Houška

Rok výroby: 2012
Délka: 93 min
Země: Česká republika

Hrají:
Lucie Vondráčková...(Renata)
Mary Coronado...(Kiara)
Martin Zbrožek...(Honza)
Jan Zadražil...(David)
Simona Vavrušová...(Zuzka)
...a další


Opravdu rád bych věnoval větší pozornost české hororové scéně, jenže jsem prozatím mockrát nenarazil na opravdu dobré filmy, kvůli kterým bych svůj značně skeptický pohled na naší novodobou tvorbu nějak změnil. Tu a tam se vyskytly nějaké ty světlejší výjimky, ale většinou šlo především o krátkometrážní tvorbu. Nerad bych lámal onu pověstnou „hůl“, ale už i Slováci točí zajímavější filmy, než my a to je co říct. A po zhlédnutí tohoto filmu se můj názor bohužel nezměnil ani trochu.

Ještě předtím než jsem si Labyrint pustil, jsem o něm přečetl pár recenzí a článků, takže vím, že sám autor Tomáš Houška nebyl (není) s konečnou podobou svého filmu příliš spokojený a snažil se to obhajovat tím, že okolo natáčení se museli potýkat se spoustou nepříjemností. Od rozpočtu, přes několik střihů a škrkání scénáře – z čehož taky vyplynulo to, že finální podoba nemá zrovna moc poživatelnou podobu (dle mnoha ohlasů na internetu) – nedopadlo to sice katastrofálně, ale nešlo přehlédnout, že místy je to neskutečně chaotické, nelogické a svým způsobem i nezáživné. S čímž musím bohužel po náběhu závěrečných titulek jen souhlasit.

Jenomže tohle popravdě většinu diváků moc nezajímá. Zvláště utratí-li peníze za DVD a nakonec se jim dostane jakéhosi „polotovaru“, který se navíc rozjede až ve své druhé polovině a to ještě dost vlažným tempem. Do té doby totiž musíme překousnout hromadu nepříliš záživných dialogů a kecání o něčem mystickém – na což se všichni těší nejvíce, ale musíme si na to počkat celou hodinu. Děvčata v podprsenkách a kalhotkách to moc nezachrání, ani když nejpěknější na place ukáže své přednosti (tedy alespoň část z nich) ve sprše.

Naštěstí se to vstupem do podzemí alespoň částečně zlepší. Klaustrofobická atmosféra tu dostane konečně šanci pozvednout jinak nepříliš záživnému ději trochu celkový kredit, dočkáme se několika úmrtí a dokonce i ta chaotická kamera a střih měla své kouzlo. Jenomže i zde dojde k několika nelogickým situacím, u kterých si jen s povzdechem řekneme – cože nám to chtěl vlastně tvůrce říci? Ty úpravy ve scénáři se ukázaly býti hodně citelné a podle toho to i nakonec dopadlo. Zvláště pak vše, co se točilo okolo Kiary a jejímu chování…

Ať se na mě tvůrce nezlobí, ale tohle nemá ani na průměrné ohodnocení. Jo a Lucie Vondráčková by se měla raději vážně věnovat hlavně své pěvecké kariéře, jako zpěvačku jí mám docela rád, jako herečka už tak dobrá každopádně není.


Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat