0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 9. 2018

Attonitas (2012)


Gabriela Marcinková si kromě několika seriálů zahrála i v tomto nepříliš známém slovenském found footage…


Banskobystrické sídliště Radvaň se stane svědkem policejního vyšetřování, které způsobil nález ohořelé mrtvoly v opuštěném kaštele. Tato událost samozřejmě neunikne ani skupince studentů z nedaleké filmové fakulty, kteří se rozhodnou vše prozkoumat. Zvláště když následující večer uslyší z kaštele podivné zvuky a světla. Mohli by tam snad narazit na nějaké paranormální jevy? Pětice přátel vybavených kamerami se vydává na dobrodružnou akci, která však bude mít pro všechny zúčastněné fatální následky…



Režie: Jaroslav Mottl

Rok výroby: 2012
Délka: 94 min
Země: Slovensko

Hrají:
Gabriela Marcinková...(Jana)
Petra Blesáková...(Elena)
Michal Jánoš...(Kamil)
Peter Brajerčík...(Peter)
Adrián Guľa...(Milan)
...a další


Poté co jsem byl upozorněn na velmi slušný slovenský found footage ZLO a Socialistický Zombi Mord, jsem se rozhodl, že se slovenské hororové tvorbě podívám na zoubek trochu důsledněji a tak jsem si hned samozřejmě obstaral několik dalších kousků. Tentokrát padla volba na Attonitas, který je mnohými nejčastěji srovnáván právě se ZLEM Petera Bebjaka z téhož roku. V této konfrontaci však v mých očích vyšel o dost lépe jako vítěz právě film ZLO. A to hlavně díky tomu, že se jeho tvůrce zbytečně nepouštěl do žádné překombinované zápletky a vyvaroval se nudným pasážím. Což Jaroslav Mottl nedokázal. Tedy alespoň dle mého…

Ani Attonitas není vyloženě špatným zástupcem found footage, ale narazil jsem tu na několik slabin a hlavně zbytečně překombinovaných tvůrčích nápadů. Tou největší chybou bylo, že je tu velké množství doslova hluchých (nudných) pasáží, kdy jednotlivé postavy jen zmateně běhají po budově, řvou do vysílaček a do toho všeho se až nechutně třepe kamera. Jasně po vzoru slavnějších předchůdců tohle do tohoto subžánru prostě patří, což je taky důvod, proč found footage nikdy nebude patřit mezi moje nejoblíbenější. Dále tu máme několik rádoby zvratů, ze kterých jsme se měli doslova posadit na prdel, jenže v takovém „suchém“ podání to prostě nemělo šanci na větší úspěch. Navíc některé z nich naprosto postrádali logiku.

Narazil jsem tu však i na řadu věcí, které se mi prostě líbily. Několikrát se zde objevila velmi vydařená atmosféra, nechybělo dokonce ani „gore“ či náznaky napětí, ovšem mnohem lépe by udělali, kdyby těch zvratů v ději nebylo až tolik a hlavně úplný závěr bych vynechal už úplně. Co se hereckého obsazení týče, tak z něj jsem taky nebyl zrovna moc odvařený. Jediný koho znám trochu víc je Gabriela Marcinková.

Přesto všechno si nemyslím, že by šlo o vyloženě špatnou či snad katastrofickou podívanou. Jen to chtělo trošku přidusit tvůrčí představivost, vynechat některé scény a pasáže a byla by z toho slušná průměrná podívaná. Takhle však musím sáhnout k lehce podprůměrnému ohodnocení. Je mi líto, ale ZLO se mi líbilo mnohem víc.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat