0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 11. 2017

Phase IV (1974)

Je chytřejší mravenec nebo člověk? 

Ve vesmíru dojde k podivné události, která následně výrazně ovlivní život na Zemi. Zvláště to má pak největší vliv na samotné mravenci. Tito malinkatí tvorové byli odjakživa velkou hádankou pro vědce – zvláště pak jejich zvyky, hierarchie a dorozumívání. Teď však u nich dojde k „třesku“, který z nich udělá inteligentní postrach všeho živého. Tito tvorové dokáží postavit v poušti velice zvláštní geometrické útvary, které vědce naprosto fascinují a ti hodlají celé věci přijít na kloub. Vědci Hubbs a Lesko se proto vydávají do pouště, aby zde zkoumali jejich nový vývin, přizpůsobivost, inteligenci a především zvýšenou agresivitu. Celá oblast měla být evakuována a tak se ihned pustí do práce. Jenže v oblasti zůstane i přes varování jedna farmářská rodina, což pro ní bude mít neblahý dopad. Stejně jako pro samotné vědce, kteří se všemožnými způsobu snaží mravence zkoumat a zároveň i usmrtit. Jenže mravenci se jen tak lehce nevzdají a přejdou do protiútoku. Teď se teprve ukáže, kdo je inteligentnější a hlavně přizpůsobivější…



Český název: Fáze 4
Režie: Saul Bass
Rok výroby: 1974
Délka: 84 min
Země: Velká Británie / USA

Hrají:
Nigel Davenport...(Dr. Ernest D. Hubbs)
Michael Murphy...(James R. Lesko)
Lynne Frederick...(Kendra Eldridge)
...a další


V první řadě bych chtěl říci, že jde skutečně o velice netradiční scifi film, který ve mně zanechal hodně rozporuplné pocity a zároveň mě svým obsahem v určitých momentech i příjemně překvapil. Vzhledem k jeho stáří a velice zvláštnímu pojetí je mi jasné, že převážně mladší publikum ho vesměs odstřelí. Ono je totiž hodně důležité se nad celou zápletkou trochu více zamyslet a neočekávat jen další skvostnou scifi-hororovou podívanou, plnou akce, napětí a mrtvol. Výsledkem všech čtyř fází scénáře je totiž o dost hlubší myšlenka, než jen diváka vyděsit. To se tomuto filmu stejně za celou dobu ani moc nepodaří.

Zřejmě nejzajímavějším na celém filmu jsou záběry na mravence a vědecké „dedukce“. Pro mnohé to však bude jen kupa zbytečných žvástů, které brzdili tempo příběhu. Ono se tu vážně převážně mluví, ale i přesto se místy podařilo tvůrcům navodit docela zajímavou atmosféru. Scéna s útokem na farmu, vypuštěním žlutého jedu, osud farmářovic rodinky i samotný závěr – to vše se docela vydařilo. Bohužel hodně vlažné tempo leckoho začne možná uspávat. Navíc již na tehdejší dobu nejsou některé triky zrovna na vysoké úrovni a nejeden divák se jim spíše zasměje. Scénáristova myšlenka však nebyla diváky ani tak vystrašit, jako se spíše zamyslet nad životem mravenců jako takových a nebylo k tomu zapotřebí žádných gigantických plyšových monster.

Phase IV tak sice nikdy nebude patřit mezi nejoblíbenější filmy svého odvětví, ale rozhodně si nezaslouží býti opomíjena. Jak už jsem však poznamenal – tohle rozhodně není film pro každého a je mi jasné, že budou vždy převládat spíše negativní ohlasy. Pokud však máte rádi netradiční podívanou a nespokojíte se jen s již stokrát ohranou zápletkou, mohli byste tomu věnovat trochu více svého času.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat