0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 4. 2016

Triangle, The (2001)

 Televizní film o „rybaření“ v Bermudském trojúhelníku nedokázal zachránit ani bývalý ženský idol Luke Perry.  

Stu pozve své dva přátelé Tommyho a Guse na každoroční pánskou jízdu. Bývalí spolužáci z vysoké si tentokrát hodlají užít dobrodružství v karibském moři. Stu jim však zatají, že sebou bere i svou snoubenku Julii a má finanční problémy. To taky vyústí v zamítnutí vypůjčení vysněné lodi. Naštěstí sebou pánové mají hotovost a tak se domluví s kapitánem Morganem a jeho pomocnicí „Charlie“, že je vezmou na ryby ve své staré bárce. Během plavby se však dostanou do podivné žluté mlhy, přestane jim fungovat kompas, rádio a nakonec odejde i čerpadlo. Vypadá to beznadějně, ale na obzoru se objeví obrovský zaoceánský parník Queen of Scots. Má to však jeden háček: tato loď zmizela v bermudském trojúhelníku už roku 1939...Skupina se rozhodne vstoupit na jeho palubu, aby se zde pokusili najít nějaké součástky na opravení své lodi, nebo rádia. Nikdo však nemá ani tušení, že ta pravá hrůza teprve začíná! Podivné úkazy, vidiny a změna chování některých členů skupiny je jen začátek.



Český název: Bermudský trojúhelník
Režie: Lewis Teague
Rok výroby: 2001
Délka: 92 min
Země: USA / Kanada / Barbados

Hrají:
Dan Cortese...(Tommy Devane)
Olivia d'Abo...(Charlotte 'Charlie' Duval)
Luke Perry...(Stu Sheridan)
Polly Shannon...(Julia Lee)
Dorian Harewood...(Kapitán Morgan)
...a další


Bermudský trojúhelník je podobně jako například jezero Loch Ness obestřeno řadou tajemství, konspiračních teorií, mýtů a pověr. Samozřejmě se tyto dvě místa nedají srovnávat, ale obě se stala „věčnou“ inspirací pro mnoho spisovatelů, filmařů a lidí zajímající se nadpřirozenem. Existuje celá řada nejrůznějších dokumentů, filmů či knížek, které se rády přiživili na jejich nechvalné proslulosti. Jen málo z nich však skutečně stojí za povšimnutí a to hlavně co se filmů týče. Tento mezi ně určitě nepatří. Nešlo by ani o to, že jde o televizní film, ale kvalita scénáře nedosahuje ani průměrné kvality.

Tvůrci si řekli, že by nebylo od věci, do jedné z hlavních rolí obsadit známou tvář a tak volba padla na polo vyhaslou hvězdu Luka Perryho. Ten už je od doby, co proháněl děvčata v Beverly Hills a jeho tvář zdobila nejeden pokojíček náctiletých fanynek dávno za zenitem. Takže se v poklidu zařadil do stáda průměrných kolegů, kteří mu zde stáli věrně po boku a nějak nevyčníval, ale ani vysloveně nepřekážel. Nikomu z nich totiž scénář nedovolil si nějak výrazněji vydobýt větší diváckou přízeň. Jeden by přitom očekával alespoň slušnou mysteriozní atmosféru, když už se vše točí okolo trojúhelníku a „lodi duchů“, jenže to se budete muset podívat na jiné filmy s podobným námětem. Až na pár záchvěvů rádoby napětí a jakžtakž vydařeného konce, je to totiž spíše přehlídka nudy. Snad jen ty dvě děvčata v bikinách udělají divákům alespoň na chvíli radost.

No a pak samozřejmě několik scén, při kterých se tvůrci přece jenom odhodlali trochu přitvrdit. Nejde sice o žádné lekací scény, ale kupříkladu scéna s tonoucí Julií byla dobrá. Jinak to filmaři odbyli snovými pasážemi, obdařenými rozmazaným obrazem a pro jistotu je ještě několikrát pustili dokola. Kdyby se celý film odvíjel v podobném duchu jako začátek a závěr filmu, byl bych určitě spokojený. Jenže na to asi nebyli peníze. Přitom opuštěná loď a její potemnělé útroby nabízely řadu možností – jen je využít!

The Triangle se tak svým pojetím řadí spíše k thrilleru s hororovými prvky, které ovšem nikdo nedokázal účelově využít. Divákovi je podávána dietní strava a to ještě v poloviční porci, než kterou by si zasloužil. Najde se tu sice několik zajímavých momentů, ale těch je opravdu jako šafránu. Takže ve finále nemůžu tento film označit ani jako průměrnou televizní podívanou.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat