0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 4. 2016

Quarantine (2008)

Marný americký pokus natočit remake úspěšného španělského kousku REC.  

Reportérka Angela se společně s kameramanem vydávají natočit reportáž o práci hasičů v Los Angeles. Proběhne několik rozhovorů s personálem, seznámení s technikou, když tu náhle zazní signál k výjezdu. Výborná příležitost vidět neohrožené muže v akci. Vydají se proto k jednomu z domů, kde už na ně čekají policisté. Společně se vydávají do bytu starší paní, která se podle ostatních nájemníků chová nepříčetně. Místo normálního zásahu však vše vyústí v napadení jednoho z policistů, který se starší ženou pokousán. Nastává zmatek, ale místo aby se všichni dostali z domu ven, zůstanou uvězněni uvnitř. Na dům byla uvalena karanténa, protože byla hlášena přítomnost zákeřného neznámého viru. Každý kdo se pokusí toto nařízení porušit, má být bez milosti zastřelen. Panika, nářky, zlost to vše se brzy změní v zoufalý boj o holé přežití. Dům se totiž během následujících minut promění v hotové peklo…



Český název: Karanténa
Režie: John Erick Dowdle
Rok výroby: 2008
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Jennifer Carpenter...(Angela Vidal)
Steve Harris...(Scott Percival)
Jay Hernandez...(Jake)
Johnathon Schaech...(George Fletcher)
Columbus Short...(Danny Wilensky)
...a další


O tomto remaku jsem toho slyšel už dost, ale dosud jsem se mu schválně vyhýbal. Je totiž o mně všeobecně známo, že rozhodně nejsem příznivcem jakýchkoliv „předělávek“. Jen málokterá totiž opravdu stojí za povšimnutí a jelikož španělský REC považuji za jeden z nejlepších hororů. Nakonec jsem se k tomu po letech přece jenom odhodlal a popravdě už teď toho lituji. Absolutně souhlasím s těmi, kteří Karanténu označili za totálně zbytečný remake. Kvalit originálu nedosahuje ani z poloviny a to tvůrci okopírovali většinu scén. Chtěl jsem být opravdu nestranný a neporovnávat oba filmy, ale prostě to nešlo.

Dowdle patří zřejmě rovněž k fandům španělského hororu a tak se rozhodl, že dokud se z toho dají vytřískat prachy, mohl by se sám pokusit natočit jeho napodobeninu. Myslel si, že k úspěchu stačí překecat známou tvář (J.Carpenter) a úspěch bude zaručený. Jenomže to se hošánek hodně spletl. Zatímco Španělé, Asiaté a Seveřané dokáží u většiny svých filmů navodit opravdu hustou atmosféru, u které vám místy přechází mráz po zádech, většina amerických režisérů nedokáže pořádně natočit ani lekací scény. Navíc pořád jen něco kopírují a už mi „USA“ distribuce začíná lézt pěkně krkem. Když k tomu připočítám ještě tragickou kameru (u REC jsem si na ní taky trochu stěžoval, ale jak se ukázalo stala se základním kamenem k celkovému prožitku), která nám místy nabídla neskutečně rozmazaný obraz, zmatený střih jenž nás ochudil o to nejdůležitější a slabé herecké výkony některých zúčastněných, bylo vymalováno.

Ano, musím připočítat k dobru asi tři „originální“ scény, díky kterým se Karanténa od REC alespoň trochu liší v ději, ale to už celkový zmar nezachránilo. Přiznám se, že jsem místy použil urychlovač, protože bych u toho asi chcípnul nudou. Až ke konci se dostavilo mírné zlepšení, ale jak už jsem několikrát řekl: originál je prostě o dvě třídy lepší. Takže i já se tedy přidávám k těm, kteří už tohle opravdu nikdy nepotřebují vidět znovu. No a jak tohle vůbec hodnotit? Odpad tomu nedám, už jen kvůli hlavní hrdince a těm několika novým scénám. Ale jinak jak chcete ohodnotit okopírované scény, které jsou natočeny v horší kvalitě, nežli tomu bylo v originále…


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat