0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 4. 2015

Class of 1999 (1990)


V této škole měli za úkol převychovat členy pouličních gangů a dopomoci jim se znovu začlenit do normální společnosti. Místo toho se však trojice nových učitelů rozhodne šáhnout k mnohem tvrdšímu řešení a tak se brzy rozhoří zoufalý boj o holé přežití.

Celá Amerika se zmítá v chaosu a pouličních válkách gangů. Drogy a zabíjení se už dostali do takové fáze, že vznikly takzvané zóny „volné střelby“, kde neplatí zákony a policisté se od nich drží dál. Dr. Miles Langford přijde se zajímavým experimentem, kdy nechá otevřít střední školu Kennedy High School pro mladistvé delikventy a členy gangů, ve které se pokusí o jejich nápravu díky trojici učitelů/kyborgů, o jejichž pravé totožnosti ví jen několik vyvolených. Ti používají opravdu netradiční výchovu a trestají mladistvé za každý přestupek, jenže brzy se začnou vymykat kontrole svých stvořitelů. Studenti začnou umírat, gangy se obviňují mezi sebou a brzy se „boj“ rozhoří i v samotných ulicích města. Mladý delikvent Cody si jako první všimne, že s učiteli není něco v pořádku a pokusí se je zastavit, ale sám to dokázat nemůže. 



Český název: Exterminátor
Režie: Mark L. Lester
Rok výroby: 1990
Délka: 99 min
Země: USA

Hrají:
Bradley Gregg…(Cody Culp)
Traci Lind…(Christie Langford)
Malcolm McDowell…(Dr. Miles Langford)
Stacy Keach…(Dr. Bob Forrest)
Pam Grier…(Ms. Connors)
…a další

Mark L. Lester jednu dobu figuroval v mém žebříčku nejlepších režisérů. Mám rád jeho starší kousky, ale poslední dobou mi přijde, že se výrazně zhoršil. Ve své nejslavnější éře natočil několik velice zajímavých filmů (Commando, Class of 1984) a tento kousek k nim bezesporu patří. Filmy odehrávající se v chaotické budoucnosti se mi hodně líbí a zvláště když v nich nefigurují zombíci. Samotná tvůrčí myšlenka nebyla vůbec špatná a jak vidno se tento film stal posléze inspirací mnoha dalších (hlavně tedy některé jeho prvky). Což jsem samozřejmě ocenil. Zvláště pak prostředí pouličních gangů a roboty-učitele. V neposlední řadě samozřejmě i herecké obsazení a sympatického hlavního hrdinu. 

Asi největší doménou bylo skloubení několika filmových žánrů dohromady, takže si každý divák určitě přijde na své. Film nám nabídne celou řadu akčních pasáží (i když ta největší přestřelka dvou gangů byla hodně úsměvná), stupňující se atmosféru a velice slušné vyvrcholení. Samozřejmě nesmím opomenout ani ucházející „gore“ efekty, které se objevují hlavně ve druhé polovině filmu. Lester dokázal namíchat slušný driják napětí, černého humoru i akce, takže jsem se po celou dobu vůbec nenudil. Navíc se tu vyskytuje hned několik nezapomenutelných hlášek. 


Co se týká hereckého osazenstva, tak asi největším lákadlem byl samozřejmě Malcolm McDowell. Ten zde však hrál jen vedlejší roli, takže jej museli zastoupit jiní. Stacy Keach coby ziskuchtivý vědec a Bradley Gregg to zvládli dokonale, ale i řada jiných si nevedla vůbec špatně. Kupříkladu trojice učitelů Patrick Kilpatrick, Pam Grier a John P. Ryan, zvláště pak jejich „odhalení“. Roboti zabijáci tak dostali šanci ukázat svůj um a zbraně, takže si na své konečně přišli i milovníci hororového žánru. Slušné efekty a hudební doprovod skvěle doplňovala i solidní kamera, takže já nemám absolutně žádný problém dát lehce nadprůměrné hodnocení.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat