0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 4. 2015

Backcountry (2014)


Kanadská divočina je ideálním místem pro romantiku a dobrodružství. Každá mince má však dvě strany a v tomto případě dokáže být i velice nebezpečná a krutá.

Mladý pár Alex a Jenn se vydávají na romantický výlet do kanadské divočiny. Jejich cílem se má stát Blackfoot Trail v Provincial Parku. On se pokládá za zkušeného trampa a chce jí ukázat místa, které již několikrát navštívil, ona zase dává přednost životu ve velkoměstě, ale tajně doufá, že jim toto dobrodružství pomůže stmelit křehký vztah. Vše vypadá zpočátku dobře, ale jen do chvíle, kdy zjistí, že se ztratili. Divočina si pro ně nachystala spoustu nástrah a nedostatek vody a jídla se záhy ukáží býti tím nejmenším problémem. Kromě přírodních překážek se totiž musejí obávat i divokých zvířat. 



Režie: Adam MacDonald
Rok výroby: 2014
Délka: 92 min
Země: Kanada

Hrají:
Missy Peregrym…(Jenn)
Jeff Roop…(Alex)
Eric Balfour…(Brad)
…a další



Mám rád „survival“ filmy a zvířecí horory, takže jsem velmi potěšen, když narazím na nějaký opravdu dobrý a Backcountry patří mezi to nejlepší, co jsem měl v poslední době možnost vidět. Nádherná příroda mě uhranula již od prvního záběru a já si v tu chvíli přál být na onom výletě s ústřední dvojicí. Každopádně jen co se cestovatelských choutek týče. Samotné prostředí je však jen jedním z mnoha kladů, které nám zde Adam MacDonald nabídl. K vytvoření velmi slušné atmosféry a napínavého „reálného“ příběhu nepotřeboval žádných zbytečných digitálních efektů, litrů stříkající krve ani známých hereckých tváří.

Režisér se totiž především snažil soustředit na pozvolné (a to opravdu doslova) budování atmosféry, která vygraduje ve velice strhující finále. Po psychologické stránce nemám absolutně co vytknout. Divák se nejprve seznámí jak s prostředím, tak i oběma hrdiny, jejich vztah rozhodně není bezchybný. Jak jejich chování, tak i charakteristické rysy jsou uvěřitelné (reálné), takže se do nich dokáže divák lépe vcítit. Rozhodně zde nečekejte žádnou proměnu v akční hrdiny! Byli byste dost zklamaní. Téměř po celou dobu není navíc jasné, jakýmže směrem se bude film dále ubírat. Divák si začne klást otázku, zda půjde o další psychologický teror ze strany nějakého burana, či klasický survival kousek a boj s rozzuřeným medvědem – ke kterému se zde pojí hned několik vodítek. No a konečné rozzuzlení určitě nikoho neurazí. Navíc Missy Peregrym je vážně kočka a hudební doprovod tomu všemu dodal šmrnc.

Mnoho diváků označuje útok na stan za zlatý hřeb večera a já s nimi musím souhlasit. Vše se obešlo bez zbytečně přehnaných triků a místy z toho až mrazilo. Na rozdíl od takového Grizzlyho (2014), ke kterému je tento film nejčastěji přirovnáván si totiž tvůrci vystačili i s málem a mnohem lépe dokázali zapojit divákovu představivost. No ono toho bylo i tak dost vidět, takže určitě nebudete o nic ochuzeni. V tu chvíli by se napětí dalo krájet, atmosféra gradovala ve velkém stylu a ani mi moc nevadila rozostřená kamera. Právě v těchto okamžicích to dodávalo na reálnosti a hlavně důvěryhodnosti. Backcountry tak u mě v souboji s obřím Grizzlym vyhrála o fous.   


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat