0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 4. 2014

Wolfman, The (2010)


V městečku Blackmoore, se za úplňku dějí věci…

Do svého rodného sídla v malém městečku Blackmoore, přijíždí po letech Lawrence Talbot, na žádost své budoucí švagrové, aby pomohl vyjasnit smrt svého bratra. Jeho zohyzděné tělo bylo nalezeno nedaleko otcova panství. Dříve než se pustí do „pátrání“, musí se střetnout tváří tvář se svým otcem. Jejich vztahy jsou na bodě mrazu, ale staré neshody musí být zapomenuty, pokud chtějí spolupracovat. Lawrence touží po pomstě, ale brzy zjistí, že jeho protivníkem není žádné divoké zvíře či pomatený člověk jak tvrdí policie a místní, nýbrž děsivý tvor z „legend“. Navíc začne poodhalovat pochmurnou minulost vlastního rodu a brzy bude i jeho život vyset na vlásku. Poté co je za úplňkové noci pokousán…



Český název: Vlkodlak
Režie: Joe Johnston
Rok výroby: 2010
Délka: 103 min
Země: USA / Velká Británie

Hrají:
Benicio Del Toro …(Lawrence Talbot)
Anthony Hopkins …(Sir John Talbot)
Emily Blunt …(Gwen Conliffe)
Hugo Weaving …(Aberline)
Cristina Contes …(Solana)
…a další

Jsem obdivovatelem původního snímku The Wolf Man (1941) a tak jsem s velkými obavami čekal, jak si povede tento „remake“. Naštěstí se Joe Johnston vydal vlastní cestou a nestala se z toho tak jen obyčejná kopie. Úplný začátek mi sice moc po chuti nebyl (první útok Vlkodlaka), ale brzy se vše díkybohu obrátilo k lepšímu. Šablonovitá zápletka sice nenabízí žádný velký prostor pro něco nového, ale já postupně začal tomuto příběhu propadat stále víc a víc. Vlkodlačí filmy zbožňuju (tedy hlavně ty staré), ale tady jsem se těšil hlavně na ono vychvalované herecké obsazení. 

Anthony Hopkins je zárukou kvality a ani Benicio Del Toro si nevedl vůbec špatně, ba bych spíše řekl, že byl jasně nejlepší ze všech účinkujících. K celému filmu mám vlastně jen dvě výhrady, ale obě jsou dost podstatné. Některé pasáže byly hodně nudné a tvůrcům se moc nedařilo vyplnit je něčím výjimečným, čímž by ze svého díla udělali něco lepšího, nežli jen průměrnou podívanou. Ano vlkodlačí útoky byli krvavé opravdu dost, nicméně já upřednostňuji raději starou poctivou ruční práci, nežli přemrštěné digi efekty. Ty se dali přežvýkat, ale místy toho bylo až moc. I proto jsem vzal s povděkem „změnu prostředí“ – jako třeba pobyt v ústavu či vzpomínkové pasáže.
I díky těmto „kopancům“ se dařilo alespoň místy oživit jinak dost chladnou atmosféru, která je tím druhým aspektem, jenž mi vadil asi nejvíc. Daný příběh měl ze sebe vyzařovat ponurost, děsivost a pořádný vlkodlačí zápach, ale místo toho tu zbytečně dlouho řešíme rodinné rozpory, dojde i na romantiku a místy to dost koketovalo s komedií. Naštěstí to dobré zachraňují skvělé vlkodlačí masky a Rick Baker si za make-up odnesl Oscara. Tenhle chlapík svému řemeslu opravdu rozumí a i kvůli němu dám lepší průměr.   


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat