0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 2. 2024

Hive, The (2014)

Nevydařený vědecký experiment, ztráta paměti, smrtící virus a boj o holé přežití…

Adam se probouzí v zabarikádované chatce, která je popsána podivnými slovy, nápisy, ozdobena obrázky a pokryta podivnou černou hmotou. Ostatně stejně jako celé jeho tělo. Zpočátku trpí ztrátou paměti, ale později díky zábleskům vzpomínek si začne vybavovat, co jej do této svízelné situace dostalo. K jeho zděšení však ne všechny vzpomínky jsou jeho. Podivný vědecký experiment, nebezpečný virus, dětský tábor, pád letadla, hrstka přátel a boj o přežití daleko od civilizace – to vše bude nucen projít krok za krokem, aby našel otázky na své odpovědi a pokusil se z této šlamastyky dostat ven…



Režie: David Yarovesky

Rok výroby: 2014

Délka: 93 min

Země: USA

 

Hrají:

Gabriel Basso...(Adam)

Kathryn Prescott...(Katie)

Gabrielle Walsh...(Jess)

Jacob Zachar...(Clark)

Elya Baskin...(Yuri Yegorov)

Sean Gunn...(Dr. Baker)

...a další


Námět samotného filmu se na první pohled nezdál být vůbec špatným. Mnozí v něm vidí inspiraci Evil Dead či Cabin Fever a já s nimi musím souhlasit. Bohužel i s tím, že kdyby se toho ujal někdo jiný než David Yarovesky, možná to mohlo dopadnout i mnohem lépe. V jeho rukách totiž z toho vznikl dost chaotický guláš s trochou zajímavých ingrediencí, který vám však ve finále zanechá dost velkou pachuť na vašich chuťových pohárcích. Fantasii se meze nekladou, ale tady se nechal jeho tvůrce unést až moc a absolutně nedokázal své myšlenky ukočírovat a překombinoval, co mohl.

 

Samotný film byl natočený už v roce 2014, kde si odbyl premiéru na Fantastic Festu v Austinu, v Texasu. Široké veřejnosti však byl nabídnut až v následujícím roce díky Nerdist Industries. Velkých ovací se však díky svému chaotickému zpracování a poněkud nudnému začátku nikdy nedočkal. Zhruba od poloviny filmu se dočkáme mírného zlepšení (a to nejen děje ale i atmosféry), však do té doby film připomíná spíše jakési teenagerské drama s romantickým podtextem, trapným pokusem o humor a ne zrovna moc zajímavými postavami. Po pádu letadla se konečně dočkají i fandové scifi hororu. Jenomže vzhledem k menšímu rozpočtu se zde nedočkáme žádných oslnivých triků ani pořádného gore. Divák je tak odkázán především na všechny ty záblesky vzpomínek, které do sebe postupně zapadnou a ukáží, co se vlastně odehrálo jak v minulosti, tak i přítomnosti.

 

The Hive si dle mého nezaslouží pohrdání, ale ani to není nic tak úžasného, abych musel tento film někomu doporučovat. Pár světlých okamžiků by se tu našlo. Masky nakažených nejsou špatné, některé triky taky ne, ale v některých pasážích to opravdu dost nudilo. No a co se hereckých výkonů týče, tak to taky nebyla žádná velká sláva. V mých očích jde o slabší podprůměr. 


Hodnocení:

40%

Žádné komentáře:

Okomentovat