0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 2. 2024

No One Gets Out Alive (2021)

Imigranti to v tomto zchátralém penzionu nemají vůbec lehké. Zvláště pak ženy, které se hodí k obětování…

Po smrti své matky hledá mladá mexická imigrantka útočiště v americkém Clevelandu, kde žijí její vzdálení příbuzní. Bez dokladů si dokáže najít práci, ale horší je to už s ubytováním. Když se na ní usměje štěstí v podobě zchátralého penzionu, který provozují dva podivní bratři Red a Becker, ještě netuší, že to bylo nejhorší rozhodnutí v jejím životě. Její hostitelé totiž skrývají děsivé tajemství, spojené s aztéckou mytologií a předmětem v jehož útrobách se skrývá cosi, co si žádá lidské oběti… 



Český název: Nikdo nevyvázne živý

Režie: Santiago Menghini

Rok výroby: 2021

Délka: 87 min

Země: Velká Británie

 

Hrají:

Cristina Rodlo...(Ambar)

Marc Menchaca...(Red)

David Figlioli...(Becker)

David Barrera...(Beto)

Cosmina Stratan...(Petra)

...a další


Další z filmů, jenž vzal pod patronát Netflix, aby uspokojit poptávku a potřeby svých předplatitelů.  Do jaké míry se mu to povedlo, však nehodlám moc spekulovat, protože průměrné ohodnocení napříč filmovými databázemi mluví dost samo za sebe. To samé platí i pro kombinaci – natočeno v Rumunsku, členové filmového štábu z Velké Británie, děj se točí okolo imigrantů v Americe a stejně tak i okolo aztéckého božstva a mytologie. V knižní předloze to možná vypadalo dobře, nu v té filmové už to žádný velký zázrak nebyl.   

 

A to nejsem žádným velkým znalcem bohyně Ītzpāpalōtl. Jen letmo jsem si o ní přečetl ze zvědavosti pár řádků na internetu – takže alespoň trochu chápu tu spojitost s motýli a obětním rituálem. I když si nejsem moc jistý, proč jí tady ztvárnili jako slizké ženské přirození. Ale tak to nechám na posouzení jiným. Přitom zpočátku to vypadalo na docela zajímavou podívanou s prvky duchařiny a dvojicí slizkých majitelů penzionu. Místy to mělo i vcelku zajímavou atmosféru a i když porce násilí nebyla bůhvíjak velká, na nějakou tu brutalitu taky dojde. Dokonce jsem zaregistroval i pár pokusů o nějakou tu lekačku.

 

Bohužel je tu i hromada nudných pasáží, zbytečných natahování děje a samotný závěr mě taky zrovna dvakrát neokouzlil – to ale neznamená, že by byl vyloženě špatný. Alespoň se v něm řádně přitvrdilo. Představitelka hlavní ženské role byla jakžtakž pohledná, takže to jim přičítám k dobru, ale narovinu říkám, že se z tohoto námětu dalo vymáčknout rozhodně daleko více. V podobné díře bych se však zřejmě neubytoval ani na jednu noc, i kdyby to bylo skoro zadarmo. Pokud by snad někdy někdo uvažoval o nějakém pokračování, dal bych přednost natočení událostí, před tímto filmem. Docela by mě zajímala historie oné aztécké bedny, nenažrané bohyně a obětech za časů rodičů těch dvou magorů.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat