0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 8. 2019

Overlord (2018)


Samotné vylodění v Normandii bylo oproti této misi, která tomu předcházela doslova procházkou v rajské zahradě…


Chystané vylodění spojeneckých sil se blíží, ale je potřeba zvláštní mise, která by jim měla jejich riskantní akci alespoň trochu ulehčit. Skupina výsadkářů je vyslána do malé francouzské vesničky, aby u tamního kostela zničili nepřátelskou rušičku. Jenže tato akce má už od samotného počátku problémy a výsadek přežije jen hrstka vojáků. Ti navíc zjistí, že nacisti pod vedením jejich velitele Wafnera pod vesnicí zbudovali tajnou vědeckou laboratoř, kde šílený vědec provádí děsivé experimenty, které mohou zcela ovlivnit průběh války. Problémem totiž je, že jsou experimenty prováděny na mrtvolách a temným silám je téměř nemožné vzdorovat…



Režie: Julius Avery

Rok výroby: 2018
Délka: 110 min
Země: USA

Hrají:
Jovan Adepo...(Boyce)
Wyatt Russell...(Ford)
John Magaro...(Tibbet)
Mathilde Ollivier...(Chloe)
Pilou Asbæk...(Wafner)
...a další


Jsem nakonec velice rád, že sešlo o počáteční snahu přiřadit tento film ke Cloverfield sérii a Overlord se vydal vlastní cestou. Na rozdíl od některých jsem vážně nečekal řežbu ve stylu PC hry Wolfenstein, ale klasickou akční béčkovou střílečku s náckama a jejich experimenty, takže nejsem ve finále ani moc zklamaný. Průměrný on tento kousek skutečně byl, ale že by to byl nějaký velký průser, to se říci nedá. Pohodlně jsem si u toho snědl svůj oběd, některé scény se tvůrcům docela vyvedly, ale jinak zcela průměrná tuctovka, která neurazí ale ani nenadchne.

Surový začátek byl rozhodně příjemným vtáhnutím do válečné akce, kterou sice trošku nahlodali některé nepříliš zdařilé digitální efekty, ale atmosféra si udržela téměř po celou dobu stabilní zajímavou laťku a postupem času se zvýšila i porce brutality, stříkající krve a „nechutností“. Zvláště pak ona podzemní laboratoř přímo vybízela k exkluzivní podívané, ale to by tvůrci museli mít větší rozpočet a nebýt tak připosraní. Právě v této pasáži se z toho dalo vytřískat mnohem více. Ale tak musíme se spokojit i s tím, co nám nakonec bylo naservírováno.

Co se samotných postav týče, tak tady bych taky neměl skoro žádné připomínky. Pár vojáků tu bylo typicky tupých – jen tak do počtu, pak tu máme tvrďáka, zpočátku dost nesmělého hlavního hrdinu, pěknou vesničanku pro potěšení očí a slizkého německého velitele. Pilou Asbæk si svou roli viditelně užíval a to dostala jeho podoba v závěru ještě extra bonus – díky séru v injekčních stříkačkách. Takže závěrem bych chtěl jen říct, že až na asi dva momenty Overlord nenudil, leč měl určitě navíc. Nicméně zasloužený průměr.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat