0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

4. 8. 2024

Herd (2023)

Dvě lesbičky uprostřed nebezpečné nákazy, znepřátelených milic a lidských předsudků…

Jamie se svou partnerkou Alex prožívají vztahovou krizi, kterou chtějí zachránit výletem do přírody, kempováním a projížďkou kánoí po Missouri. Netuší však, že si vybraly tu nejhorší možnou dobu. Právě totiž vypukla nebezpečná nákaza a během jejich cesty je budou ohrožovat nejen nakažení, ale i dvě znepřátelené milice ozbrojenců, kteří se snaží získat nadvládu nad krajem. Navíc místní nemají moc pochopení nejen s nakaženými lidmi, ale ani s homosexuálně orientovanými jedinci a boj o přežití bude mnohem složitější, než by se mohlo zdát…



Režie: Steven Pierce

Rok výroby: 2023

Délka: 97 min

Země: USA

 

Hrají:

Ellen Adair...(Jamie Miller)

Mitzi Akaha...(Alex Kanai)

Jeremy Holm...(Big John Gruber)

Timothy V. Murphy...(Sterling)

Corbin Bernsen...(Robert Miller)

Jeremy Lawson...(Tater)

...a další


Zombie žánr je v mých očích již dávno paradoxně „mrtvý“, protože novodobé kousky nesahají starým klasikám ani po kotníky (čest pár výjimkám) a většina z nich jsou jen nízkorozpočtové céčkové braky, které se snaží jen sprostě napodobovat / vykrádat, jejich tvůrci přichází s mizerným scénářem, tragickými postavami, špatnými efekty i atmosférou – no prostě jde ve většině případů jen o zbytečnou ztrátu času. A ani tento film není žádný zázrak a klidně jej můžete minout zcela bez povšimnutí.

 

Podobně jako v Romerových filmech i zde se nese jisté morální poselství, že nakažení nejsou tou největší hrozbou, ale především lidé samotní představují největší nebezpečí sami sobě. V tomto případě nejde ani tak o rasovou nenávist jako spíše o homofobii a ústřední dvojice musí skrývat svou „zakázanou lásku“ – až mi málem „slza ukápla“. Obě ozbrojené skupiny svou vzájemnou nevraživost rovněž neskrývají, nechybí ani střípky z minulosti ohledně despotického otce hlavní hrdinky. No a samotná akce je zde odstrčena do pozadí.

 

Dojde na několik vzájemných střetů s nakaženými, přestřelky mezi milicemi, ale nic světoborného. Spíš se tu dost kecá, ale ani samotné dialogy nejsou moc záživné. Nakažení a jejich boláky ve tváři nevypadají úplně tragicky, ale scén s nimi je žalostně málo. Asi nejznámější tváří, která se zde objevila, je starý známý dentista Corbin Bernsen – ten tu však dostal jen malou vedlejší roli a kromě začátku si jej moc před kamerou neužijeme. A Ellen Adair prostě neměla na to, aby sama utáhla celý film. Její parťačka moc sympatií nepobrala a hlavní záporák Timothy V. Murphy taky moc prostoru nedostal. Prostě jen další podprůměrná podívaná.


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat