0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

31. 8. 2024

A Southern Haunting (2023)

Bývalí otroci získají půdu s pochmurnou minulostí, která se záhy znovu připomene…

Občanská válka pomalu končí, předsudky a rasová nesnášenlivost však mezi lidmi stále přetrvává. Pětičlenná rodina bývalých otroků od vlády získává 40 akrovou půdu – pozemek a dům, na kterém pracovala jejich nezvěstná matka (manželka). Rodinka se snaží svůj nový domov zvelebit, ne zrovna přátelské chování svých sousedů přehlíží, ale postupem času se okolo nich začnou dít podivné věci, které krůček po krůčku odhalují děsivou minulost a tajemství tohoto místa…



Režie: M.J. Anderson, T. Huff

Rok výroby: 2023

Délka: 94 min

Země: USA

 

Hrají:

Tarik Lowe...(otec)

Imani Hakim...(Lula)

Laya DeLeon Hayes...(Hany)

Jelani Talib...(Abe)

Jaden Newton...(Elijah)

Graham Patrick Martin...(Taran)

Christine Weatherup...(Fiona)

...a další


Nízkorozpočtová duchařina s puncem PG-13 již ve svém prvopočátku naznačovala, že tady o žádnou kvalitní podívanou rozhodně nepůjde. Ve svém subžánru nenabízí nic nového, co by nebylo k vidění jinde, jen se zde více mluví o otrocích, zlé konfederaci a rasových předsudcích, no a samozřejmě nesmí chybět ani nadpřirozená entita ovládající toto místo. První polovina moc záživná nebyla a ani ta druhá není žádné terno. Tvůrci se totiž v rámci hororu drželi dost při zemi a spíše nám nabídli jen jakousi formu dramatu.

 

Nadpřirozená entita je nám presentována jako černý dým, který postupně ovládne či unese některé členy rodiny, nebo vystraší nezvané hosty, ale nic opravdu zajímavého se neděje až do finálního rozzuzlení. Kde se díky hlavní hrdince přeneseme do nedávné minulosti a uvidíme několik scén odkrývajících zdejší tajemství, zradu a touhu po klidu. Snažili se tu hrát na city, nechybí několik rádoby emočních scén (studna, vůz), ale pořádnou atmosféru se tvůrcům navodit nepodařilo.

 

Po celou dobu sledování jsem se spíše nudil a čekal, kdy konečně naběhnou závěrečné titulky. Coby hororovému fanouškovi mi tento film nenabídl zhola nic. Herecké výkony všech zúčastněných taky žádná sláva, samotná zápletka nikterak originální ani zajímavá – no prostě tento film nikomu doporučovat nebudu. Ve finále jde jen o další položku, kterou si mohu odškrtnout ze svého seznamu a znovu už tento kousek vidět rozhodně nepotřebuju.


Hodnocení:

20%

Žádné komentáře:

Okomentovat