0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 11. 2023

Smile (2022)

Úsměv sem, úsměv tam…před kým se já to dnes oddělám…

Psychiatrička Rose se ujme nové pacientky Laury, která tvrdí, že jí jde o život. Sama se stala svědkem sebevraždy svého profesora a od té chvíle jí prý pronásleduje zlověstná entita. Načeš se jí, na obličeji objeví ďábelský úsměv a poté se před zraky Rose podřeže. Ta od té chvíle propadá depresím, trápí jí děsivé noční můry a začne mít hrůzostrašné vidiny. Nikdo jí nevěří a vše přisuzují tomu, že sama Laura byla svědkem sebevraždy své matky a nyní v ní tragická událost opět probudila psychické úzkosti a problémy. Rose však tuší, že v tom je něco jiného, něco co jí jde po krku a poté co se sama pustí do pátrání, zjistí, že za podivných okolností spáchalo několik svědků sebevraždy sami sérii sebevražd. Čas se krátí a usměvavá smrt může číhat kdekoliv…



Český název: Úsměv

Režie: Parker Finn

Rok výroby: 2022

Délka: 117 min

Země: USA

 

Hrají:

Sosie Bacon...(Rose Cotter)

Kyle Gallner...(Joel)

Gillian Zinser...(Holly)

Kal Penn...(Dr. Morgan Desai)

Jessie T. Usher...(Trevor)

Caitlin Stasey...(Laura Weaver)

...a další


Ještě před puštěním tohoto filmu, jsem shlédl krátkometrážní kousek Laura Hasn’t Slept (2020) od stejného režiséra. V něm se hlavní hrdinkou stala právě ona studentka Laura, která poté v ordinaci následně spáchala sebevraždu a odstartovala děj tohoto filmu. A musím říct, že má předtucha byla správná. Nějak mě neokouzlil ani snímek a posléze ani celovečerní film. Parker Finn je viditelně fandou asijských hororů a ledasco si vypůjčil i do svých výtvorů. Což však ještě neznamená, že i stejnou kvalitu. Ačkoliv měl film v názvu úsměv a ten se skutečně vykouzlil na tvářích několika postav, já u jeho sledování rozhodně vícekrát zíval nudou.

 

Nechci jen hanit, protože se zde objevilo hned několik pasáží (scén) při kterých se podařilo navodit zajímavou psycho atmosféru, ale většina rádoby lekacích scén byla sakra předvídatelných, některé části byly neskutečně nezáživně natahovány a u jiných jsem si říkal (tak tohle jsem už několikrát viděl jinde). Navíc jsem měl problém i s hlavní hrdinkou. Hlavně tedy s výběrem samotné představitelky. Sosie Bacon moc krásy ani talentu po svých rodičích nepobrala a navíc mě ani fyzicky nepřitahovala (nemám moc v oblibě děvčata, co mají pomalu stejně velké prsa jako já).

 

Přitom zápletka jako taková byla rozhodně zajímavá, stejně jako pátrání po předchozích sebevrazích. Určitě by tomu neuškodila kratší délka, propracovanější scénář a úsměv na tváři by mi vyčarovalo i lépe provedené gore. Takhle z toho byl jen kyselý škleb nad promarněným potenciálem, který se tu nabízel. Pár světlých okamžiků by se tu našlo, ale víc jak obyčejný průměr tomu nedám. To ať se na mě nikdo nezlobí. Pokud tento film řada lidí označuje za jeden z nejlepších filmů roku, tak to jsem rád, že jsem jich dosud moc neviděl. Na většinu „novinek“ se vždy raději dívám až s velkým odstupem. A viditelně tomu nepomohla ani ta velká mediální masáž, před samotnou premiérou.


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat