0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 11. 2023

Sitter, The (1991)

Tvář andílka, avšak pomatená mysl a vražedné tiky…Nikdo komu byste chtěli svěřit své dítě na hlídání!

Spisovatel Dennis přijíždí se svou manželkou Ruth a dcerou Melissou do luxusního hotelu, kde hodlá presentovat svou knihu, společně s dalšími autory. Bohužel na poslední chvíli přijde o hlídání pro malou dcerku, což zaslechne sluha Carl. Ten jim doporučí svou neteř Nell. Dospívající dívku, která miluje romantické filmy a žije se svou matkou nedaleko od hotelu. Milá Nell na manžele udělá dojem a tak nic nebrání tomu, aby jim několik hodin pohlídala jejich dcerku v hotelovém pokoji. Nikdo však nemá ani tušení, že Nell je psychicky narušená a konečně dostala šanci „žít svůj vlastní sen“. Nikým si ho nenechá narušit a je schopná udělat cokoliv všem, kteří jí či malé Melisse hodlá nějak ublížit či ukřivdit…



Český název: Šílená pečovatelka

Režie: Rick Berger

Rok výroby: 1991

Délka: 92 min

Země: USA

 

Hrají:

Kim Myers...(Nell)

Brett Cullen...(Jeff Harper)

Kimberly Cullum...(Melissa Jones)

Susanne Reed...(Ruth Jones)

James McDonnell...(Dennis Jones)

Eugene Roche...(Carl)

...a další


V první řadě je potřeba říci, že se jedná o nepříliš známý televizní thriller/drama, které se o hororový žánr otírá jen velmi sporadicky. Přesto že je tento žánr u něj rovněž uvedený na několika filmových databázích. Sice zde dojde k několika úmrtím (některá nešťastnou náhodou, jiná v afektu), ale žádné krvavé orgie zde nečekejte. Tempo příběhu se dost vleče, ale dá se tu narazit na několik slušných pasáží s přiměřeně dobrou atmosférou. Většinou však jen ve chvíli, kdy mladá Nell odstraní někoho z cesty (ať už člověka, nebo agresivního psa).

 

Kim Myers byla až sakra podobná jiné známé herečce Meryl Streep, ale prosím jen vzhledově – nepodala špatný výkon, ale známé herečce nesahá ani po kotníky. Mladá dívenka si rovněž nevedla špatně, ale zbytek tu byl tak nějak do počtu. Bylo ale zajímavé sledovat jejich počáteční přátelství a postupnou proměnu v chování Nell (z téměř nevinného děvčete ve vraždícího maniaka). Je nám zde nastíněno, že to v životě neměla vůbec lehké, ale její psychika a romantické filmy udělali své – vytvořila si vlastní svět, vlastní obraz dokonalé rodiny a běda tomu, kdo se jí ho pokusí narušit…

 

Podobné filmy v klidu může Prima dávat i o víkendu odpoledne. Trocha toho násilí, nějaká ta vražda – no jak v každém krimi seriálu. Viděl jsem už řadu mnohem lepších a atraktivnějších filmů s bláznivou holkou na hlídání. Nerad bych však tento film úplně shazoval, protože vyloženě špatná (odpadní) podívaná to taky není. Ovšem nic, co bych musel někomu doporučovat.


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat