0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 11. 2023

Antlers (2021)

Někteří paroháči mají rádi bobule jiní lidské maso…

Do malého městečka Cispus Falls v Oregonu se nedávno vrátila učitelka Julia, která dočasně bydlí u svého bratra – místního šerifa a pracuje v tamní škole. Jedním z obyvatel izolovaného městečka je i dvanáctiletý Lucas. Tichý chlapec, u něhož si začne všímat známek psychického strádání a má pocit, že musí být i fyzicky týrán. I proto se začne šťourat v jeho soukromí. Nemá však ani tušení, že skutečná pravda je mnohem děsivější. Lucasův otec Frank a jeho kumpán totiž v opuštěném dole probudili mytického tvora (zlého ducha požírajícího lidské maso z indiánských legend), jenž zranil a posedl nejen ho, ale i malého bratra a ti jsou od té doby zamčeni na půdě jejich domu a Lucas je krmí mršinami a zvířaty, které sám ulovil. Problém nastává ve chvíli, kdy se oba dostávají na svobodu a ochutnají lidské maso…



Český název: Paroží

Režie: Scott Cooper

Rok výroby: 2021

Délka: 99 min

Země: USA / Mexiko / Kanada

 

Hrají:

Keri Russell...(Julia Meadows)

Jeremy T. Thomas...(Lucas Weaver)

Jesse Plemons...(šerif Paul Meadows)

Graham Greene...(Warren Stokes)

Sawyer Jones...(Aiden Weaver)

Scott Haze...(Frank Weaver)

...a další


Tento film jsem nechal dost dlouhou dobu „uzrát“ ve své sbírce, aby pořádně vychladl a já si jej mohl v rámci nabídky vychutnat. Ve své době jsem o něm slyšel ze všech stran (ať už chválu, nebo kritiku), ale jelikož nepatřím mezi ty, kteří vše musí vidět hned, odložil jsem jej stranou, abych se nenechal ovlivnit. A asi jsem udělal dobře. Docela dost jsem toho četl o mytickém Wendigu, viděl pár dokumentů i filmů na toto téma a můžu s klidným říct, že Scott Cooper tohoto tvora dost pojal podle své fantazie – což však ve finální podobě nedopadlo vůbec tragicky. Nicméně už jsem viděl lepší kousky na toto téma.

 

Paradoxně se mi líbila spíš první polovina, která sebou přinesla kromě nádherné kanadské přírody i zajímavou ponurou atmosféru a spíše jakousi formu sociálního dramatu, nežli čistokrevné hororové podívané a to bylo jen a jen dobře. Tichý šikanovaný chlapec s tajemstvím za zavřenými dveřmi a proti němu učitelka s rovněž smutnou historií. Bylo zajímavé sledovat proplétající se vztahy těchto dvou, až k finálnímu odhalení. Které tušili tak nějak všichni, už od začátku. Scott Cooper si hrál s náznaky, dokázal postupně stupňovat atmosféru, přidal pár dramatických chvilek, jenže potom se vrhl hlavně na hororovou stránku filmu a ejhle…

 

Dojde na nějaké to gore – jo bylo celkem fajn, dokonce ani zrod – proměna otce ve Wendiga nebyl špatný, ale u pasti „na dva policajty“ jsem si klepal na čelo (to byli oba tak slepí a hluší?), no a finální souboj v dole…Tak to už bylo čisté zoufalství, které mi rapidně zkazilo dosavadní nadšení z filmu. Co na tom, že jak Keri Russell tak Jeremy T. Thomas podali velmi dobré herecké výkony, když to tahle tvůrci v posledních minutách doslova zmrví. Jejich záchranou bylo, že víc jak polovina filmu byla opravdu dobrá a navíc nádherná příroda, to je vždy plusový bod v mých očích. Lepší průměr, ale mělo to daleko navíc.


Hodnocení:

60%

Žádné komentáře:

Okomentovat