0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 6. 2023

Final Storm, The (2010)

Se silnou bouří přichází na jejich farmu i záhadný cizinec Luke Perry a pro tříčlennou rodinku začínají krušné chvíle…

Děsivá bouře a záplavy pustoší celý kontinent a špatné počasí se nevyhne ani malému městečku, v jehož blízkosti žijí na farmě manželé Tom a Gillian se svým synem Grahamem. Během noci se k nim do domu vpotácí promočený cizinec, který následně omdlí. Záhy se ukáže, že bouře nebude jejich největší problém. Záhadný Silas je totiž varuje před blížící se apokalypsou a sám skrývá nejedno děsivé tajemství…



Režie: Uwe Boll

Rok výroby: 2010

Délka: 92 min

Země: Kanada / Německo

 

Hrají:

Steve Bacic...(Tom Grady)

Lauren Holly...(Gillian Grady)

Cole Heppell...(Graham Grady)

Luke Perry...(Silas Hendershot)

Blu Mankuma...(Charles Booker)

...a další


Filmu je nejčastěji vyčítáno, že neoplývá zrovna originálním námětem a především to, že jej má na svědomí nechvalně proslulý režisér Uwe Boll. Svého času jsem ho taky nemusel a figuroval v mém osobním žebříčku nejhorších režisérů na stupních „vítězů“. Za ty roky co sleduju filmy (nejen hororové), jsem však zjistil, že existují ještě mnohem horší tvůrci a já mu křivdil. Uwe totiž během své kariéry dokázal natočit i několik docela solidních filmů. Tento však mezi ně rozhodně nepatří. Vyložená katastrofa to však není.

 

Rádoby katastrofický thriller s trochou těch hororových prvků se nechal inspirovat, kde se dalo a diváky nejspíš kromě jména režiséra zaujme především herecké obsazení. Celému filmu jasně vévodí Luke Perry, jehož postava je zprvu zabalena tajemnou aurou, aby vše vyústilo v násilného hosta, jehož byste u svého prahu rozhodně potkat nechtěli. Steve Bacic a Lauren Holly prostě jen zahráli to, co jim dovolil scénář a jejich postavy, ale oba měli rozhodně navíc.

 

Asi nejvíc zamrzelo, že ona mysteriózní – potažmo hororová stránka filmu je tu dost potlačena do pozadí (kromě samotného finále). I samotný název je dost zavádějící. Bouře tu sice proběhne, ale kromě archivních záběrů v televizi, hustého deště a jedné větve v okně, se po pár minutách doslova rozplyne. Pak už začne růst jen počet otazníků (vylidněné městečko – evakuace, nebo…?), odhalíme cizincovu minulost, proběhnou dvě potyčky s partičkou výtržníků a je tu konec. Až na dvě – tři pasáže si atmosféra vzala volno. A pak nastane úsměvný konec se záběrem na oblohu.

 

V mých očích jde o podprůměrnou záležitost, která se sice tvářila bůhvíjak, ale ve finále je nám nabídnuto jen minimum zajímavé akce a zapamatovatelných scén, kvůli kterým bychom si tento film měli ještě někdy pustit znovu. 


Hodnocení:

30%

Žádné komentáře:

Okomentovat