0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 6. 2023

Debug (2014)

Skupinka hackerů dostane za úkol „vyčistit“ a zprovoznit opuštěnou vesmírnou nákladní loď. Čeká zde však na ně nejedno nemilé překvapení a boj o přežití…

Šestice vězňů (hackerů) je vyslána na opuštěnou vesmírnou nákladní loď, aby pod dozorem důstojníka Capra obnovila její chod, restartovala systém a vyčistila jej od všech možných virů. Každý dostane na starost jedno patro (úroveň) lodi a komunikují spolu na dálku přes virtuální zařízení. Velmi záhy však nastanou komplikace, na které nebyli připraveni. Loď totiž ovládá umělá inteligence (I Am), která netouží po ničem jiném, než se „stát člověkem“ a eliminuje každého, koho považuje za hrozbu. Vesmírná loď je uzamčena a pro sedm nezvaných hostů začíná boj o holé přežití, přechytračení protivníka a spolupráce je jejich jediná šance na záchranu…



Režie: David Hewlett

Rok výroby: 2014

Délka: 86 min

Země: Kanada

 

Hrají:

Jeananne Goossen...(Kaida)

Adam Butcher...(James)

Jason Momoa...(I Am)

Adrian Holmes...(Capra)

Kjartan Hewitt...(Mel)

Sidney Leeder...(Lara)

...a další


Herec David Hewlett se svého času vrhl na režírování filmů, ale příliš velkých úspěchů se nedočkal. Snad jen jeho prvotina komedie známá pod českým názvem Snídaně pro psy snese přísnější měřítko a těší se divácké oblibě, ale takový Rage of the Yeti ,už byl laciný propadák a Debug rovněž nedopadl moc dobře. Alespoň co se kritiky a hodnocení napříč internetem týče. Přitom to zas až tak velká katastrofa není. Scifi-hororových filmů ve vesmíru existuje dnes již celá řada a nešlo si nevšimnout, že originalitou to tu zrovna nehýřilo. Při přečtení strohého obsahu jsem si hned vzpomněl na takový Horizont událostí a říkal si, že by to mohlo být něco podobného. Leč nebylo.

 

Speciální efekty nejsou žádná sláva, ale mě se třeba zpracování lodi docela líbilo. Horší už to bylo s digitální krví a samotným tempem příběhu. Úvodní seznamování se šesticí hackerů, kteří kromě umělé inteligence (zde ztvárněné tehdy ještě ne až tak slavným Jasonem Momoou), budou řešit i vzájemnou nevraživost a infikovaného důstojníka, který na ně měl dohlížet. Bohužel na nás tedy čeká i řada osobních sporů a rodinných problémů, které zbytečně brzdili tempo a samotnou akci.

 

Systém lodi hodlal prozkoumat lidské tělo opravdu důkladně a pro nezvané hosty si připravil řadu nemilých překvapení. Počet přeživších se začal rychle zmenšovat (u některých až zbytečně moc rychle). Kromě několika pastí tu dojde i na fyzické násilí, ovšem souboje už tak atraktivní nejsou, digitální výbuchy krve či gore tomu taky zrovna moc na kráse nepřidali. Diváci tak spíše ocení výběr docela pohledných hereček a fakt, že tento film netrval zas až tak moc dlouho.

 

Debug je lehce podprůměrná záležitost, ale několik světlých okamžiků bych tu přece jenom našel. Myslím si však, že potenciál tu byl využitý tak z poloviny. Momoa a Jeananne Goossen se snažili, ovšem to by museli i ostatní a zvláště pak samotní tvůrci.


Hodnocení:

40%

Žádné komentáře:

Okomentovat