0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 6. 2023

Black Phone, The (2021)

Jedinou šancí na přežití se pro uneseného mladého chlapce stane nefunkční starý telefon a duchové předchozích obětí…

Roku 1978 otřásá předměstím Denveru děsivá zpráva, že se v jeho ulicích a přilehlém okolí prohání sériový vrah a únosce dětí (nezletilých chlapců), známý z novin pod přezdívkou „The Grabber“. Policie je bezradná, rodiče i děti mají strach a přesto v jeho spárech skončila již pětice mladých chlapců. Náš příběh se točí okolo třináctiletého Finneyho – často šikanovaného chlapce, který musí snášet šikanu od některých svých spolužáků a zároveň i čelit společně se svou sestrou Gwen násilnému otci alkoholikovi. Jednoho dne je unesen i on a ocitá se ve zvukotěsném špinavém sklepení (vězení), kde kromě matrace visí na zdi starý rozbitý černý telefon. A jak se ukáže, právě on je jeho jedinou šancí na záchranu před psychopatem v masce. Díky němu s ním totiž začnou komunikovat duchové předchozích obětí, které nechtějí připustit, aby Finneyho potkal podivný osud jako je…



Český název: Černý telefon

Režie: Scott Derrickson

Rok výroby: 2021

Délka: 103 min

Země: USA

 

Hrají:

Mason Thames...(Finney)

Madeleine McGraw...(Gwen)

Ethan Hawke...(The Grabber)

Jeremy Davies...(Terrence)

E. Roger Mitchell...(detektiv Wright)

Miguel Mora...(Robin)

...a další


Ani já jsem si nemohl nevšimnout celé té mediální masáže, která se okolo tohoto filmu vyrojila v době jeho premiéry. Jelikož však nepatřím mezi ty, kteří musí hned vidět všechny ty novinky, nechal jsem tento film ve své sbírce správně „uležet“ a řada na něj došla až nyní. A jak se ukázalo, správně jsem udělal. Prvotní nadšení postupně uvadalo a nyní se hodnocení pohybuje zhruba v těch číslech, které si tento film skutečně zaslouží. Knižní předlohu, kterou napsal syn Stephena Kinga pod psedonymem Joe Hill jsem nikdy nečetl, takže nemohu porovnávat do jaké míry, se tvůrcům povedlo správně natočit tento kousek.

 

Scott Derrickson je nicméně docela slušný režisér a několik filmů od něj jsem již viděl a s jeho tvorbou jsem prozatím víceméně spokojený. A nevedl si špatně ani tady. Únosy a zabíjení dětí jsou v Americe (a nejen tam) dosti citlivým tématem. Mu se podařilo sehnat velmi kvalitního herce - Ethan Hawke ve všech těch maskách působil vskutku zlověstně, ovšem tentokrát mu skvěle sekundoval i pro mne neznámý Mason Thames. Oba podali zdařilé herecké výkony, a když k tomu připočítám i mladíkovu filmovou sestru Madeleine McGraw, nemůžu si na výběr herců a hereček moc stěžovat.

 

Se zbytkem filmu už to bylo trošku horší, ale jen trochu. Atmosféra tu místy byla velmi dobrá, nechybí ani pár zajímavých pasáží a emočních situací (šikana, bitky výrostků, finální souboj kluka s vrahem). Abych byl však objektivní, dá se zde narazit i na několik situací, při kterých si budete klepat na čelo nad jejich nelogičností, nebo prostě jen nad tím, co tím chtěl autor říci. Hlavní záporák musel být vážně slepý, že si nevšiml většiny nedobrovolných „úprav“ sklepení, linka s bratrem Maxem mi přišla naprosto bezvýznamná, stejně tak i policajti se při pátrání zrovna moc nepředřeli. Naštěstí tu máme naštvané duchy a jasnovideckou sestru, kteří celou situaci zachrání.

 

Černý telefon není špatný film, ale ve finále jsem od něj čekal přece jenom o něco více. Zvláště pak po všech těch počátečních ohlasech, které se ke mně dostali z mého blízkého okolí, ale i na internetu. Vidím to na lepší průměr ale nic víc.


Hodnocení:

60%

Žádné komentáře:

Okomentovat