0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 2. 2021

Wyvern (2009)

Obyvatelé jednoho zapadákova na Aljašce se stanou terčem a potravou pro bájného létajícího tvora…


"Dobré ráno Bobří mlýny" slyší z rádia obyvatelé malého městečka Beaver Mills na Aljašce a mnozí z nich netuší, že bude jejich poslední. Tání ledovců totiž uvolní z mrazivého vězení létající stvůru, která začne velmi rychle snižovat tamní lidskou populaci. Hrstka těch šťastnějších musí urychleně přijít na způsob jak Wyvernu zastavit, jinak to bude jejich konec. Jenomže je vůbec v lidských silách usmrtit bájného tvora?


Český název: Krvelačný netvor

Režie: Steven R. Monroe

Rok výroby: 2009

Délka: 89 min

Země: Kanada / USA

 

Hrají:

Nick Chinlund...(Jake)

Erin Karpluk...(Claire)

Don S. Davis...(plukovník Travis Sherman)

Barry Corbin...(Hass)

Tinsel Korey...(Hampton / Vinyl)

...a další


Poslední dobou jsem se tak trochu zaměřil na céčkové kousky, které jsou součástí nepříliš dobré Maneater film series a vysílané společností Syfy. Wyvern byl dalším v řadě a na rozdíl od nepříliš lichotivých komentářů na tento film, jsem s ním byl nakonec docela spokojený. Jasně, je to další lacinou televizní záležitost, která zřejmě příliš diváků neuspokojí, ale já mám (no spíš jsem měl svého času) tyhle braky docela rád a musím říct, že jsem z této série viděl už mnohem horší kousky.

 

Příběh samotný je samozřejmě hodně úsměvný – zvláště co se scénáristovy fantasie o mytologii týče. Samotná Wyverna ale nebyla úplně nejhorší. Čekal jsem mnohem horší digitální zpracování a tenhle létající tvor rozpoutá v aljašském zapadákově docela krvavá jatka. Mrtvých je tu opravdu dost (bohužel většinou klasicky mimo záběr kamery) – nesmí chybět ani nechtěné komické prvky (scény), které měly zřejmě dopomoci navodit tu správnou atmosféru, místo toho si nejeden divák bude hlavně klepat na čelo nad stupiditou scénáře či daných momentů.

 

O dost horší už to bylo se samotnou charakteristikou postav. V jednom městě se sešla pěkná sbírka totálně vypatlaných lidí a nejrůznějších zjevů. Možná jim harašilo v bedně z absence nocí tam na severu, ale přehlídku větších exotů jsem už dlouho neviděl. Hlavním lákadlem byl samozřejmě Don S. Davis z Hvězdné brány, ale jasným tahounem celého filmu byl kupodivu Nick Chinlund, který si nevedl zas až tak špatně. Dvě jakžtakž pohledné děvčata tu byly hlavně pro okrasu a vzbuzování emocí, no a zbytek jaksi do počtu. Asi nejvíc jsem se pousmál nad osudem doktora – zatímco ostatní byli sežráni nebo zabiti hned, on i s utrhnutou rukou žil tak dlouho, aby všem mohl povědět o velkém tajemství Wyverny. Celý film je ale nabitý hromadou „klišé“ (stupidních momentů) – to ale není taky nic neobvyklého. No a korunu tomu samozřejmě museli nastavit digitální helikoptéra a finální obláček (pardon výbuch).

 

No prostě jde o další céčkovou záležitost, kterou si vychutnají snad jen milovníci podobných braků. Nicméně je potřeba říci, že úplná tragédie to není. Já tenhle film samozřejmě řadím mezi podprůměrné kousky, ale znám celou řadu horších a to nejen co se  Maneater Series týče. 


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat