0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 10. 2019

It Comes at Night (2017)


V době smrtící pandemie není moc dobré někoho si pouštět do vlastního domu! Zvláště máte-li paranoidní stavy a jste od narození nedůvěřiví…


Po vypuknutí smrtící nákazy se Paul a jeho rodina stáhli do lesů, kde si postavili své obydlí a drží se přísnými bezpečnostními pravidly. Bohužel jednoho večera se vše změní a jejich rodinná idylka se rozplyne jako pára nad hrncem. Za vše mohl noční příchod cizince Willa, který hledal potraviny či jiné potřebné věci pro svou rodinu. Obě hlavy rodin se nakonec domluví a začnou žít i s rodinami pospolu. Jenomže rostoucí paranoia a strach z nákazy se pro všechny zúčastněné nakonec stávají osudnými…



Český název: Přicházejí v noci

Režie: Trey Edward Shults
Rok výroby: 2017
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Joel Edgerton...(Paul)
Carmen Ejogo...(Sarah)
Kelvin Harrison Jr....(Travis)
Christopher Abbott...(Will)
Riley Keough...(Kim)
...a další


Letos na mě dolehl nějaký „kopr“ a už se hororům nevěnuji tolik, jako tomu bylo v posledních letech. Přece jenom však tu a tam narazím na nějaký ten film, který mi zvedne náladu, nebo alespoň zaujme svou náplní a přesně tohle splnil tento kousek nepříliš známého režiséra Shultse. Nedočkáme se tu sice příliš originálních myšlenek, ale příběh jako celek dokázal obstát a zaujmout. Především však šlo o psychologické drama, nežli hororovou podívanou.

Je však pravdou, že jsem měl zpočátku poněkud pochyby, zda to bude fungovat. Filmů s nejrůznějšími pandemiemi (nákazami) tu už byla za poslední roky celá řada avšak Shults si s tím dokázal celkem obstojně poradit – divákovi vlastně nic pořádně neukázal a nechal ho pracovat jen s vlastními představami. Spíše vše vsadil na psychologickou podstatu filmu, komornost a nechal popustit uzdu emocím svých postav. Což bylo jen a jen dobře.

Byla jen škoda, že nedokázal v některých situacích přitvrdit tak, jako to dokázal v samotném závěru tohoto filmu. Ten byl mimochodem tím nejlepším, co nám tu bylo kromě účasti Joela Edgertona nabídnuto. It Comes at Night sice nikdy nebude patřit mezi TOP filmy, ale určitě jsem ho neviděl naposledy. Několik opravdu povedených momentů to má, po psychologické stránce si nemůžu stěžovat, takže tomu můžu s klidným srdcem dát slušné průměrné ohodnocení.

Hodnocení:
50% 



Žádné komentáře:

Okomentovat