0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 4. 2019

Halloween (2018)


Michael Myers a Jamie Lee Curtis se vrací, aby na stará kolena ještě jednou bojovali na život a na smrt…


Děsivá noc v Haddonfieldu už je pro většinu obyvatel dávno zapomenutou událostí, o které už dnešní generací kolují jen strašidelné historky, ale Laurie Strode si z ní odnesla doživotní trauma, které se bohužel promítlo i do jejího pozdějšího života. Čtyřicet let čeká a věří, že si pro ní její bratr Michael Myers znovu přijde a podle toho se i zařídila. Vlastní kupu zbraní, proměnila svůj dům v „tvrz“, straní se ostatních lidí, ale přesto neustále hlídá a ochraňuje svou rodinu. Její dcera Karen se jí však odcizila už dávno – považuje ji za blázna a zapírá ji i své dceři Allyson, která má však svou babičku ráda. Dojde však k události, která navždy změní jejich životy. Z nepřísnější psychiatrické léčebny je totiž vypraven autobus plný pacientů, který má však záhy nehodu a na svobodu se dostane několik psychicky narušených jedinců. Mezi nimi samozřejmě i sám Michael Myers, který nezapomněl, jen mlčky čekal na svou příležitost. Je tedy jasné, kam povedou jeho kroky, zanechávajíc za sebou hromadu mrtvol, ovšem Laurie je připravená a tentokrát může přežít jen jeden z nich!



Režie: David Gordon Green

Rok výroby: 2018
Délka: 106 min
Země: USA

Hrají:
Jamie Lee Curtis...(Laurie Strode)
Judy Greer...(Karen)
Andi Matichak...(Allyson)
Haluk Bilginer...(Dr. Sartain)
James Jude Courtney / Nick Castle...(Michael Myers)
...a další


Uběhla už opravdu slušná porce let, kdy se poprvé před kamerou zjevil legendární vrah a dnes už i kultovní postava Michael Myers. Vznikla celá řada dalších pokračování i remake, ale většina z nich se moc velkých ovací u diváků nedočkala. Našli se mezi nimi však i také, jenž mají dodneška řadu přívrženců. Čtyřicet let je sakra dlouhá doba, ale John Carpenter nezapomněl na svůj klenot a rozhodl se spolupracovat i na tomto projektu. No a dle skalních fandů a ohlasů, kterých se nejnovější Halloween dočkal, rozhodně neprohloupil. Což je sice otázka názoru, protože někomu se prostě nelíbilo, že tvůrci zcela ignorovali vše, co se odehrálo v ostatních dílech a svůj film označili za čisté pokračování původního Halloweenu z roku 1978.

Osobně jsem nikdy nepatřil mezi skalní fandy této série a Michael Myers mi nikdy nepřirostl moc k srdci (oproti takovému Freddymu nebo Jasonovi), ale první dva Halloweeny a H2O považuji za velmi slušné slashery. Těšil jsem se však znovu na konfrontaci hlavní hvězdy Jamie Lee Curtis se svým filmových bratrem a po této stránce jsem byl docela spokojený. Jasně podepsal se na nich už zub času (no rozhodně už nebyla tak sexy jako kdysi, ale to je pochopitelné), nicméně coby herečka je pořád solidní. Zdatně jí sekundovala i její filmová dcera Judy Greer a vnučka Andi Matichak. Zbytek tu byl do počtu, ale to už tak u vyvražďovaček bývá.

Michael se opravdu činil (však se ho také ujali rovnou dva herci), aby to nebyla žádná nuda a počet mrtvých do náběhu závěrečných titulek pěkně narostl. Což bylo okořeněno i o několik vskutku působivých gore efektů. Atmosféra taky nebyla z nejhorších, ale na originál to prostě nemělo ani náhodou. Občas na nás vykoukla i nějaká ta nelogičnost či sebeparodie. No a samozřejmě si nešlo nevšimnout ani množství odkazů na „sebe samo“. Za vůbec nejhloupější nápad však považuji potřebu stvořit něco jako „Loomise“ číslo 2 – protože Dr. Sartain byl úplně mimo mísu. Nesympatická a hlavně přihlouplá postava. Jeho osud sice přinesl trochu toho okořenění a šťávy, ale bez jeho přítomnosti bych se klidně obešel.

Nejnovější Halloween tak sice nenaplnil mé očekávání, ale ani vyloženě nezklamal. Je to celkem slušný film, který složil poctu originálu, ale nějak výrazně nepřekročil práh průměrného slasheru. Dá se tu však narazit na několik opravdu slušných scén, takže se určitě přikláním k lepšímu průměru. Už jen kvůli Jamie Lee Curtis.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat