0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 4. 2019

Unknown, The (1927)


Alonzo je pro svou lásku schopen obětovat všechno, dokonce i své ruce…


Zdánlivě bezruký vrhač nožů Alonzo, je součástí cikánského cirkusu, jenž vlastní Zanzi. Ve skutečnosti jde však o podvodníka a kriminálníka, který svůj hendikep jen předstírá, aby se mohl lépe skrývat před zákonem. Svými hbitými nohami dokáže vrhat nože na figurantku Nanon (Zanziho dceru), zatímco ruce má přidělané speciálním korzetem k tělu. Navíc je do Nanon bláznivě zamilovaný a využívá její fobie – dívka se doslova štítí mužských rukou. Jenomže ta i tak nemá o nápadníky nouzi, což Alonza často dohání k šílenství. Dokonce se neštítí ani vraždy, nebo si pohrávat s myšlenkou, že bych se svých rukou skutečně zbavil jednou provždy…



Český název: Alonzo, muž bez rukou

Režie: Tod Browning
Rok výroby: 1927
Délka: 50 min (původní verze 61 min)
Země: USA

Hrají:
Lon Chaney...(Alonzo)
Joan Crawford...(Nanon)
Norman Kerry...(Malabar)
John George...(Cojo)
Nick De Ruiz...(Zanzi)
...a další


Vždycky jsem měl slabost hlavně pro starší kousky a ani éra němých filmů mi není vůbec cizí. Dnešní generace už sice nad podobnými kousky nejspíš ohrne nosem, ale to je jen důsledkem toho, že nedokáží ocenit tyto průkopnické kousky. Hlavně že se rozplývají nad nejmodernější technologií, digitálními triky, silikónovými kráskami a „metrosexuálními šampóny“. Stará garda – jo to byli panečku páni herci a super herečky, kteří si zaslouží úctu i po tolika letech.

Je škoda, že původní delší verze už asi není vůbec k sehnání, protože tento film se na několik desetiletí doslova „ztratil z povrchu zemského“, aby byl následně znovu objeven ve francouzském archívu. Zkrácen o několik scén (převážně vražd, nad čímž zapláčí především fandové hororového žánru) a v roce 1997 ozdoben hudebním soundtrackem Alloy Orchestra, který byl mimochodem opravdu povedený – velmi slušné oživení mezi němými scénami a doprovodnými titulky. I tak jsem byl však s 50 minutovou verzí velmi spokojen.

Tento film není sice vyloženě čistě hororovou podívanou, ale spíše psychologickým dramatem okořeněným romantickou vložkou, ale i tak jde o výborný počin s velmi slušnou atmosférou a především famózními hereckými výkony. Lon Chaney byl PAN herec se vším všudy a především neuvěřitelnými až šílenými grimasami a mimikou. No a Joan Crawford byla charismatická a okouzlující herečka, která tomu všemu dodala onen potřebný půvab. Ani zbytek osazenstva si nevedl vůbec špatně.

The Unknown tak sice není úplným klenotem, ale i tak jde o nadprůměrnou záležitost, která stojí za zvýšenou pozornost. Navíc se režisér Tod Browning rozcvičoval před dnes již kultovními Zrůdami (Freaks) a Draculou (1931).


Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat